maandag 1 juni 2020 | week 23
Home » Sport » ‘Extreme loper’ Wouter Huitzing tweede tijdens barre tocht in Engeland

‘Extreme loper’ Wouter Huitzing tweede tijdens barre tocht in Engeland

In april recordpoging Guinness Book of Records

‘Extreme loper’ Wouter Huitzing tweede tijdens barre tocht in Engeland

Berkel en Rodenrijs – Wouter Huitzing uit Berkel en Rodenrijs heeft zichzelf weer eens op de proef gesteld. De ‘extreme loper’ liep 12 en 13 januari maar liefst 180 kilometer door het landschap van Engeland. Vorig jaar werd hij nog eerste bij de race, dit jaar tweede. Over de 180 kilometer van Edelle naar Hardrew deed hij 25 uur, 56 minuten en 52 seconden. En daar is Huitzing best tevreden mee.

Sjoerd Keizer

“De omstandigheden waren deze keer niet optimaal. Vorig jaar had ik de wind in de rug, nu liep ik af en toe tegen een ‘muur’ van wind. Daardoor heb ik ook een mindere tijd neergezet, al scheelt het ondanks de wind niet eens zo heel veel met de vorige loop. Ik heb denk ik 99 procent van de loop alleen gelopen. Ik werd vrij snel ingehaald door een erg goede loper. Hij is uiteindelijk ook eerste geworden. Het verschil met de nummer drie was ook groot, waardoor ik echt op mezelf aangerekend was. Ondanks dat het natuurlijk enorm zwaar is, verliep het wel goed. Het laatste gedeelte was wel heel zwaar. Ik had echt te maken met storm en moest daar tegenop lopen. Vooral mijn liezen deden pijn, maar ik heb het gered!”
De loper dacht even dat hij gek werd. “Op een gegeven moment dacht ik wel dat de nummer drie opeens achter me liep. Ik zag een hoofdlampje en schrok heel erg. Bij de laatste update die ik kreeg, werd nog gezegd dat ik een heel grote voorsprong had. Toen heb ik tempo gemaakt en heb ik hem ‘afgeschud’. Bij de finish kreeg ik van de organisatie te horen dat het waarschijnlijk een buurtbewoner was, die keek wie er op zijn terrein liep. Het was helemaal geen loper. Dat geeft wel aan dat je ook een beetje paranoïde wordt, als je zó moe bent. Je slaapt namelijk niet. Je blijft lopen, eten en drinken en dat herhaalt zich ruim 25 uur. Ik haal er persoonlijk heel veel voldoening uit, omdat het elke keer weer een uitdaging is voor mijn lichaam. Daarnaast geniet je natuurlijk van de omgeving. Je ziet een uniek stukje Engeland.”

Dikke enkels

​​Huitzing is inmiddels druk bezig met herstellen. “Ja, dat is wel nodig”, zegt hij terwijl hij zijn opgezwollen enkels en voeten laat zien. “Ik lig nu elke nacht vroeg in mijn bed met mijn voeten omhoog. Dan hoop ik dat het vocht snel wegtrekt. Ik heb ook last van mijn achillespees, die is waarschijnlijk overbelast. Dat kan alleen met rust genezen. Ik hoop snel weer wat te kunnen gaan wandelen, want de volgende wedstrijd staat alweer op de agenda.”
Huitzing gaat in maart 250 kilometer lopen in de Ardennen in België. “Ondanks dat het een langere afstand is, stel je je er altijd op in. Dan is het laatste gedeelte van de 250 kilometer pas écht zwaar, net als bij de 180 kilometer. Het is bijzonder hoe mensen in elkaar zitten; je kan je overal psychologisch op instellen.”

Guinness Book of Records

De loper uit Berkel en Rodenrijs heeft nog één bijzonder doel. “Het is een primeur. Want ik ga het Pieterpad tijdens het paasweekend zo snel mogelijk proberen af te leggen. Dat is 490 kilometer en dus een nóg grotere uitdaging. Ik heb daarvoor ook het Guinness Book of Records benaderd. Ze hebben mijn verzoek geaccepteerd; ik mag een record gaan neerzetten! Ik ga het wel doen met ondersteuning. Wat familie en vrienden zullen meereizen, stukjes meelopen en me verzorgen. Daarnaast zal ik ook wat slaap kunnen pakken en schoenen kunnen verwisselen. De omstandigheden zijn dus wat beter dan in bijvoorbeeld Engeland, waar ik helemaal alleen ben. Overigens zal ik wel weer helemaal fit moeten zijn natuurlijk. Maar als ik een race moet opgeven, dan is het België. Dit record is namelijk wel erg speciaal. Daar ga ik helemaal voor.”

Geef een reactie