vrijdag 4 december 2020 | week 49
Home » Algemeen » Examenklas 2020 van de NOS heeft ook Hoekse deelnemer
Ayman Bouhalin uit Bergschenhoek is deelnemer aan het project ‘Examenklas van 2020’ van NOS Stories.

Examenklas 2020 van de NOS heeft ook Hoekse deelnemer

Examenklas 2020 van de NOS heeft ook Hoekse deelnemer

Bergschenhoek – De 16-jarige Ayman Bouhalin uit Bergschenhoek is deelnemer aan het project ‘Examenklas van 2020’ van NOS Stories. Na een opleiding van vier jaar aan de Melanchthon Business School in Bleiswijk zou hij dit jaar zijn eindexamen doen, maar dat viel ook voor hem – evenals voor alle eindexamenkandidaten in heel Nederland – anders uit in verband met de coronacrisis.

Trees Borkus-Henskens

“Via Instagram las ik dat je je kon aanmelden voor het project van NOS Stories en dat leek me wel wat,” aldus de eindexamenkandidaat. Van de ruim 200 aanmeldingen werden er uiteindelijk 26 uitgenodigd deel te nemen. “Vanuit het hele land en van diverse niveaus qua school. Natuurlijk heb ik zelf even gevraagd of mijn schoolleiding het goed vond dat ik zou gaan deelnemen; die vond het prima!” Stories is hiermee gestart nadat bekend werd dat de eindexamens dit jaar zijn geannuleerd. In eerste instantie zou je denken dat veel leerlingen opgelucht zijn. Maar naast die opluchting bestaat onder veel leerlingen ook teleurstelling. Niet de spanning ervaren van met z’n allen in de gymzaal zitten en van dat verlossende telefoontje. Ook geen gala, examenstunt en diploma-uitreiking.

In beeld

De NOS kwam bij de deelnemers thuis opnamen maken en elke vrijdag hebben ze contact met elkaar middels beeldbellen. De klas vlogt hierover en wordt ook gevolgd door de camera van NOS Stories. Elke week komt er een aflevering online op het YouTube kanaal van Stories. Verder is er een website waarop NOS Stories handige tools aanbiedt bij alle uitdagingen waar de leerlingen nu voor komen te staan. “Je leert de groep steeds beter kennen en ook tussen de wekelijkse videogesprekken door hebben we nu regelmatig zelf contact. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en het blijft voor iedereen nog even spannend hoe de einduitslagen van de examens zullen uitpakken.”
De vakken waar Ayman examen in moest doen waren wiskunde, Engels, Nederlands, economie, biologie, natuurkunde en maatschappijleer. “Ik had alle schoolexamens al achter de rug en stond er niet zo best voor. Daarom hoopte ik de eindexamens wat beter te maken om toch te kunnen slagen. Ik wil graag het nieuwe schooljaar van start op de Veiligheidsacademie van Zadkine in Hoogvliet en heb daar inmiddels al een intakegesprek gehad. Ik wil graag bij de politie gaan werken, maar met mijn 16 jaar ben ik nog te jong; daar moet je minimaal 18 jaar voor zijn. Ik hoop toegelaten te worden, maar ook dat blijft nog even afwachten, want daar is het maximale aantal 100 aannames.”

Geduld

Als landelijk op 4 juni bekend gemaakt gaat worden welke leerlingen de vlag kunnen uithangen met hun schooltas eraan zal ook Ayman weten of hij geslaagd is. Tot die tijd is het afwachten geblazen, maar hij verveelt zich niet. Hij werkt wat meer bij Jumbo Westpolder en heeft er tevens een clubje nieuwe vrienden bij gekregen waar hij wekelijks of vaker contact mee heeft.