dinsdag 14 juli 2020 | week 29
Home » Algemeen » Even voorstellen…
De deelnemers aan het Burgermeetnetwerk.

Even voorstellen…

Even voorstellen…

Lansingerland – Welkom bij de maandelijkse column van het duurzaamheidsplatform Lansingerland Samen Duurzaam. Vanaf deze plek wordt u geïnformeerd over wat er allemaal gebeurt rondom het thema duurzaamheid in Lansingerland. Deze maand stellen zij het Burgermeetnetwerk Lansingerland aan u voor.

.

Deze groep enthousiaste inwoners van Lansingerland doet sinds november vorig jaar thuis metingen naar twee soorten fijnstof. Al in 2018 heeft de groep die zich nu Burgermeetnetwerk Lansingerland noemt zich gemeld als geïnteresseerden in het wel en wee van onze luchtkwaliteit. En dat onze gemeente nu een eigen meetnetwerk heeft is mede te danken aan een project van de provincie Zuid-Holland, het RIVM en DCMR. De leden van het meetnetwerk hebben tien meetkastjes gekregen hebben om een jaar lang fijnstof te kunnen meten. De meetgegevens gaan rechtstreeks naar het RIVM. Daar wordt de data van alle meetkastjes van iedere gemeente die mee doet vrij beschikbaar gesteld.
Maar wat doe je nu met data over fijnstof? Kun je iets met die data, kun je er trends in onderscheiden, kun je data relateren aan het weer, of bepaalde gebeurtenissen? Martin Liefting, voorzitter van het Burgermeetnetwerk Lansingerland vindt dit een interessante vraag, waar men natuurlijk graag antwoord op probeert te vinden. Daarom publiceren de leden hun metingen nu ook op hun eigen website www.burgemeetnetwerklansingerland.nl. Daar kan je ook informatie vinden over weersomstandigheden zoals neerslag en windsnelheden. Trots op de site laat Martin de enorme piek in uitstoot van fijnstof zien die men afgelopen oudejaarsnacht heeft gemeten. Die piek is duidelijk te relateren aan het vuurwerk dat die nacht massaal werd afgestoken. Andere relaties zijn minder makkelijk te leggen.
Vanaf deze maand is het meetnetwerk ook opdrachtgever voor de bouw van een eigen fijnstofsensor. Leerlingen van het Melanchthon Bergschenhoek hebben tot het einde van het schooljaar de tijd om de sensor te bouwen en te programmeren om metingen op school te doen.
Mensen bij elkaar brengen, meetgegevens over onze luchtkwaliteit onder de aandacht brengen en wellicht inspraak hebben in de politiek als het gaat om besluitvorming rondom het onderwerp luchtkwaliteit, dat is het doel van het Burgermeetnetwerk. Wij blijven deze enthousiaste groep mensen graag volgen.

Sandy Rijs – van Antwerpen
Lansingerland Samen Duurzaam