donderdag 6 augustus 2020 | week 32
Home » Algemeen » Escape Game maakt jongeren weerbaar en sterker

Escape Game maakt jongeren weerbaar en sterker

‘Pubers in de spotlights’

Escape Game maakt jongeren weerbaar en sterker

Lansingerland – In nauwe samenwerking met Jongerenwerk Lansingerland heeft de organisatie You!nG een Escape Game ontwikkeld waarmee het betrokken is bij het project ‘Pubers in de spotlights’ van Lansingerland. Het spel laat de jongeren kennis maken met de kansen en de gevaren van de onlinewereld.

Door Trees Borkus-Henskens

#YNG Escape Game is een educatief escaperoomspel met vier identieke escaperooms die tegelijkertijd gespeeld worden. Er worden vier teams gemaakt van maximaal acht personen en je strijdt om wie het eerste weet waarom Yara vermist is. Maar erg veel tijd heeft elk team niet om dit te ontdekken, want alle vier de rechercheteams moeten als een razende samenwerken om Yara te redden. Lukt het jou als recherche om in korte tijd je taak te volbrengen en deze zaak op te lossen? De teams spelen tegen elkaar en werken met social media. De aanwijzingen zitten allemaal ‘ergens’ in de vier escaperooms; ze krijgen er slechts zestig minuten de tijd voor om de oplossing te vinden. Vervolgens is er een feedback workshop met een nabespreking van de ervaringen en beleving tijdens de Escape Game.

The Point

De Escape Game is opgebouwd in een aparte ruimte van The Point in Bergschenhoek en zal daar enkele maanden blijven staan om daar zoveel mogelijk jongeren uit Lansingerland kennis mee te kunnen laten maken. Na de Escape Game gaan de deelnemers naar de feedbackworkshop voor reflectie over de gevaren en kansen van social media. Ook krijgt de jongerenwerker of de mentor van de deelnemers een lesprogramma mee om de verdieping te geven, zodat jongeren weerbaar en sterker zijn in hun online gedrag. “Zo willen we jongeren helpen met bewustwording wat betreft social media en hen beschermen tegen gevaren als sexting, grooming, cathfish, fakenieuws, pestgedrag en andere gevaren,” aldus Bianca Boender, naast methodiek-ontwikkelaar tevens trainer en directeur van You!nG.

Inzet

Bianca zet zich al jaren in voor jongeren. “Het is een roeping waar ik uiteindelijk mijn beroep van heb gemaakt.” Zelf woont ze al vijftien jaar in Lansingerland. Samen met haar echtgenoot vormt ze een gezin met elf kinderen; vier biologische, twee geadopteerde en vijf pleegkinderen waarvan twee met een verstandelijke beperking. “Mijn passie is om talenten te ontwikkelen en kinderen mede in hun kracht te laten groeien door waardering. Ik droom van een generatie jongeren die in zichzelf gelooft en eigen talent inzet. Jongeren die weerbaar en sterk zijn en opgroeien tot emotionele, stabiele volwassenen.” Maar ze weet ook: “Jongeren kunnen negatief worden beïnvloed, maar ook positief. Daarom moeten we op jonge leeftijd al investeren; haal het beste in ze naar boven, creëer bewustwording en zorg dat je bent waar zij zijn. Daar hoort ook kennis van de onlinewereld bij.”
Nu al is er interesse van middelbare scholen; Melanchthon Bergschenhoek zal in september met leerlingen door de Escape Game gaan, waarmee meteen de aftrap wordt gegeven van de Escape Game.