zaterdag 4 juli 2020 | week 27
Home » Algemeen » Ervaringsgericht coachen met paarden
Bianca van der Voort met Ravella en Lars: "Mijn paarden zijn getraind om niet te schoppen te slaan en te bijten." Foto: Arie van Driel.

Ervaringsgericht coachen met paarden

Communiceren en samenwerken in uniek Paddock Paradise

Ervaringsgericht coachen met paarden

Delfgauw – Op drie wilde paarden na ligt het Paddock Paradise van Bianca van der Voort in Delfgauw er verlaten bij. Wat dat betreft hebben de ruin Lars en de merries Livia en Ravelle alle ruimte in hun fraai aangelegde leefruimte. Tot voor vier maanden geleden was dat wel anders.

Arie van Driel

De open bak ligt centraal op het perceel. De staldeuren staan altijd open. Een zadel, bit of box kennen ze niet. Hebben ze honger, dan staat er onder meer hazelaar, berk, zwarte bes of wilgen maar ook gewoon hooi en gras op het dagmenu. En wanneer ze een keertje geen zin hebben, zonderen ze zich af op een van de vele stille plekjes.
Tot voor vier maanden geleden was dat wel anders. Toen bevolkte het personeel van bedrijven uit binnen-en buitenland dagelijks het Paddock Paradise. Om er onder leiding van Bianca en met hulp van haar paarden aan teambuilding in groepsverband te doen. Kuddecoaching, dus. Door de coronacrisis ligt die activiteit nu echter noodgedwongen tijdelijk stil. Daarentegen verwelkomt Bianca via haar andere bedrijf, Horsebuddy, nog wel regelmatig moeilijk opvoedbare jongeren in de bak, waarin – omdat het om één persoon gaat – dan moeiteloos aan de anderhalve meter maatregel kan worden voldaan.

Samenleving

Bianca: “Door de crisis vielen mijn twee bedrijven niet direct om. Afspraken voor coaching bij Kuddecoaching werden dan wel afgezegd, maar dat gemis werd weer enigszins gecompenseerd door de inkomsten uit Horsebuddy. Bij Kuddecoaching werk ik met een groep mensen. Juist nu, met alle maatregelen, onze teamcoaching en teambuilding zodanig aangepast, waardoor ook daar de anderhalve meter maatregel kan worden gewaarborgd. Bij Horsebuddy werk ik daarentegen met slechts één persoon. Dan is buiten in de bak die anderhalve meter goed te bewaken. Daarnaast werk ik hierin samen met de gemeente en Jeugdzorg. Omdat degenen die hier komen in de regel probleemjongeren zijn. In tijden zoals nu met de coronacrisis, verstoppen die zich al snel in de anonimiteit van thuis. Om die jongeren uit hun isolement te halen, is met zowel de gemeente als met Jeugdzorg afgesproken om de lessen zoveel mogelijk door te laten gaan. Maar dan natuurlijk wel met strikte protocollen.”
“In grote lijnen, bij teamcoaching staan communicatie en samenwerken centraal, en werken we aan leiderschap en zelfsturende teams. Daarnaast geef ik trainingen in onder meer hoe met veranderingen op bijvoorbeeld een afdeling om te gaan. Verder zijn er nog de teamuitjes voor als collega´s een dag samen willen ontspannen. In een individueel coaching traject zoek je naar een antwoord op je vragen, naar inzicht in jouw gedrag en naar een verbetering van je sociale vaardigheden. Je gaat, kortom, op zoek naar de verbetering waarmee je verder kunt in je persoonlijke groei.”

Jongeren

In 2010 werkte Bianca nog in de zorg, maar kwam ze door een blessure thuis te zitten. Op de bank, voor de televisie, zag ze op Discovery Channel een documentaire over paardentherapie voor moeilijk opvoedbare jongeren. Opgegroeid met paarden, een warm kloppend hart als het gaat om werken met groepen en dynamiek, wist ze het meteen: ´Dit wil ik ook´. Een opleiding bij het Educatief Centrum in Pijnacker om met paarden ervaringsgericht mensen te coachen, volgde. De rest is geschiedenis.
Om misverstanden te voorkomen: niet elk paard is, zoals Lars, Livia en Ravella dat wel zijn, geschikt om mensen te coachen. Ze vertonen natuurlijk kuddegedrag, bezitten een stabiel karakter en een hoge aaibaarheidsfactor. Bianca: “Omdat ik veel met kinderen werk, zijn de paarden getraind in het niet bijten schoppen en slaan. In het begin vinden ze het spannend. Aan het einde van de dag willen ze allemaal een selfie met de paarden.”
Informatie: www.kuddecoaching.nl, www.horsebuddy.nl.