woensdag 27 mei 2020 | week 22
Home » Regio - Lansingerland » Energiehulp voor inwoners

Energiehulp voor inwoners

— Ingezonden mededeling —

Berichten over klimaatverandering en energiebesparing volgen elkaar snel op. Het is dan ook volstrekt logisch dat veel mensen door de bomen het bos niet zien. Een ding weten ze zeker: hun huis moet duurzamer gemaakt worden. Niet alleen vanuit het oogpunt van het milieu, maar ook om kostenbesparing. Voor de gemeente Lansingerland is daarom een Energieloket opgericht.

Wat is Energieloket Lansingerland?

Veel inwoners van Lansingerland zullen al blij zijn dat ze met energie vergelijken een goedkope en duurzame energieleverancier vinden. Maar alleen energie vergelijken is niet voldoende om een duurzame of energieneutrale woning te bereiken. Er zijn nog ongelofelijk veel maatregelen die huiseigenaren in Lansingerland kunnen toepassen. Met het toepassen van diverse maatregelen, zoals isoleren of zonnepanelen plaatsen, kan er erg veel energie worden bespaard. Deze maatregelen hebben ook tot gevolg dat de energiekosten omlaag gaan. Maar veel inwoners hebben geen idee welke maatregelen nu specifiek op hun woning toegepast kunnen worden of hoe ze moeten starten met bepaalde maatregelen. Het Energieloket Lansingerland is opgericht om deze inwoners te informeren en te begeleiden bij het nemen van energiezuinige maatregelen. Energieloket Lansingerland is een initiatief van de Gemeente Lansingerland in samenwerking met energiecoöperatie Nieuwe Lansinger Stroom en 3B Wonen woningcorporatie.

Wat doet Energieloket Lansingerland?

 Een eerste start voor de meeste inwoners van Lansingerland is de website van Energieloket Lansingerland. Hier is voldoende informatie te vinden over allerlei ingrijpende of minder ingrijpende maatregelen die getroffen kunnen worden om een woning energiezuinig te maken. Mensen die eenvoudig willen beginnen lezen hier allerlei handige besparingstips. Wil men wat meer informatie hebben over bepaalde te nemen maatregelen? Dan kan er eenvoudig een e-mail verzonden worden voor nadere informatie. Diverse inwoners van de gemeente

Lansingerland vertellen op de website hun verhaal hoe ze begonnen zijn met energiebesparende maatregelen en welke maatregelen zij toegepast hebben. Maar het is ook mogelijk om in de praktijk de mensen achter Energieloket Lansingerland te ontmoeten.

Contact met energiecoaches

Nadat er een afspraak met een energiecoach is gemaakt, komt de energiecoach langs voor een zogenaamd ‘keukentafelgesprek’. De energiecoach zal berekenen hoeveel de huidige besparing van energie is voor de woning en welke maatregelen er het beste uitgevoerd kunnen worden om de woning nog meer energiezuinig te maken. Na het gesprek krijgt de inwoner een samenvatting van het gesprek met hierin een opsomming van alle maatregelen die er genomen kunnen worden. Het is ook mogelijk om met meerdere buurtgenoten in te schrijven voor ‘BuurtBesparen’. Een buurtbewoner stelt zijn of haar woning open voor een gesprek met geïnteresseerde buurtbewoners en twee energiecoaches. De energiecoaches maken met de inwoners een ronde door de woning en zullen de eventueel te nemen energiemaatregelen bespreken. Omdat het vaak om dezelfde soorten woningen gaat, zullen de maatregelen voor alle buurtbewoners interessant zijn. Zo delen buurtbewoners ervaringen met elkaar en het kan er zelfs van komen dat er gezamenlijk grotere energiebesparende maatregelen getroffen worden.

Check Also

Berkelse Poort presenteert laatste nieuwbouw

Berkel en Rodenrijs - Nadat 17 mei vorig jaar in aanwezigheid van ontwikkelaars, kopers en andere belangstellenden de eerste paal de grond in ging op het laatste nog braakliggende stuk van bedrijventerrein de Berkelse Poort kon een begin worden gemaakt met realisatie van 15 bedrijfsunits en 49 garageboxen. Met de entree fraai gelegen net voorbij de achterzijde van het Karweipand.