vrijdag 10 juli 2020 | week 28
Home » Algemeen » Ellen en Roos schrijven boek over afvallen met humor
Ellen Labree (l) en Roos Bonnier: ''Wij hebben het niet over maatje 36".

Ellen en Roos schrijven boek over afvallen met humor

“Na afloop zijn ze ons dankbaar voor de schop onder hun kont”

Ellen en Roos schrijven boek over afvallen met humor

Bergschenhoek – Ze noemen zichzelf de leukste no-nonsense psychologen van Nederland, Roos Bonnier en Ellen Labree. Vriendinnen, collega’s en samen verantwoordelijk voor de veertig pakkende en humoristische therapiesessies die zijn gebundeld in hun boek met een eerlijke boodschap, Afvallen voor ‘hopeloze’ gevallen.

Door Arie van Driel

Het idee voor een boek over mensen met overgewicht ontstond bij Roos en Ellen in de aanloop naar kerst 2018. Ellen: “Het moest een soort van challenge voor onszelf worden dat we in één maand een boek zouden schrijven. Bovendien gunden we onze cliënten met overgewicht in de feestmaand een mentale boost. Elke dag een hoofdstuk, 31 dagen achtereen.”
Het lukte de beide dames. Maar een echt boek met 31 hoofdstukken? Dat niet. “Het was nog best wel een beetje rommelig,” was toen hun kritische oordeel. Anderhalf jaar, negen nieuwe verhalen en een schrijfweekeinde in een hutje op de hei – geen televisie, kippen in de voortuin – verder, is daar dan toch het boek Afvallen voor ‘hopeloze’ gevallen.

Zelfsabotage

Om meteen maar een misverstand uit de weg te ruimen: Het is geen dieetboek geworden. De verhalen gaan zelfs totaal niet over eten, eerder over de relatie met jezelf. Volgens Roos en Ellen – Bourgondiërs zonder overgewicht – is die niet altijd even fraai. In Afvallen voor ‘hopeloze’ gevallen heet dat zelfsabotage. Ellen: “Vooropgesteld, het is een praktisch boek, niemand zit te wachten op alweer een dikke pil vol nieuwe theorieën en bestraffende vingertjes. We hebben het namelijk niet over maatje 36”.
Roos: “Het boek is geschikt voor mensen die zelf diep van binnen ook wel weten dat hun eetgedrag niet bepaald verstandig te noemen is. Verder is het boek wel ongeschikt voor mensen met eetstoornissen of mensen met puur medisch overgewicht. Dat schrijven we overigens ook netjes in ons boek”.
Ellen: “Onze verhalen sporen de lezer op een pittige, luchtige en humorvolle manier aan om eens goed naar zichzelf te kijken. Door overgewicht en ondermijnende gedachten verwaarlozen mensen zich. Privéproblemen vertalen zich soms in vreetbuiten. Een van de bekendste manieren hoe om te gaan met stress is veel eten”.
Roos: “Afvallen draait niet zozeer om minder eten en meer bewegen, maar veel meer om de juiste mindset. Hoe creëer je die mindset? Door kilo’s zelfsabotage weg te werken en een flinke dosis selfcare toe te voegen.”

Aan de bak

Mensen met overgewicht moeten dat volgens het boek wel zelf doen. Als ze willen, kunnen ze vanaf nu dagelijks aan de bak met een portie uitdagende en effectieve oefeningen. De aanpak is een mix van de meest recente psychologische kennis en gebaseerd op cognitieve gedragstherapie, ACT en een flinke dosis provocatieve therapie. Ellen en Roos: “En na afloop zijn ze ons dankbaar voor de schop onder hun kont”.
Roos Bonnier woont in Bergschenhoek en is psycholoog, gewichtsconsulent en docent Toegepaste Psychologie aan de Hogeschool in Leiden. Ellen Labree komt uit Valkenburg (ZH), is psychologe en geeft individuele en groepsbehandelingen onder meer op gebied van eetproblematiek.
Afvallen voor ‘hopeloze’ gevallen (200 pagina’s, ISBN: 9789464058826).