zaterdag 8 augustus 2020 | week 32
Home » Algemeen » Einde van de schoolloopbaan van juf Ida nadert
Juf Ida begon bij de kleuters en is die altijd trouw gebleven.

Einde van de schoolloopbaan van juf Ida nadert

Einde van de schoolloopbaan van juf Ida nadert

Bergschenhoek – Het was wel moeilijk en ze heeft er een half jaar over nagedacht, maar uiteindelijk hakte Ida Kurver de knoop door. Deze week zet zij een punt achter haar schoolcarrière die na 37 jaar eindigt op de Willibrord in Bergschenhoek.

Trees Borkus-Henskens

Juf Ida begon na de middelbare school haar opleiding aan de KLOS St. Lucia in Rotterdam, maar verhuisde na twee jaar naar Emmen waar ze de school verder afmaakte en in 1977 slaagde. Ze was de eerste van haar klas – in een tijd dat er een groot overschot aan leerkrachten was – die een baan vond, maar niet voor lang, want ze verhuisde terug naar Bergschenhoek om er te trouwen.

In de buurt

Al snel vond Ida een baan op De Oosthoek in Bleiswijk waar ze vijf jaar zou blijven. Om vervolgens voor dezelfde scholenorganisatie (RVKO) te gaan werken op een school in Ommoord. Daar nam ze afscheid toen het gezin Kurver uitbreidde met twee kinderen.
“Als het nodig was viel ik in op de Pius X school en toen 23 jaar geleden basisschool Willibrord werd geopend verhuisde ik daar samen met de toenmalig kleuterjuf heen en kreeg een eigen klas. Eerst in de dependance aan de Groeneweg, maar later naar het definitieve gebouw, eveneens aan de Groeneweg. Drie jaar geleden kwam ik naar de Willibrord aan de Stampioendreef.”
In het begin kreeg juf Ida een half jaar groep 3, maar daar voelde ze zich toch niet helemaal in haar sas; ze koos bewust voor de kleuters en bleef haar keuze trouw. “Op jonge leeftijd vertelde ik iedereen al dat ik later juf wilde worden en ik ben altijd een kleuterjuf gebleven!”
Donderdag viert zij ’s ochtends het afscheidsfeest met de kinderen en ’s middags met de ouders. Volgend schooljaar verhuizen alle kleuters naar de locatie aan de Groeneweg en als er nog eens ingevallen moet worden; “dan mogen ze bellen!” aldus de afscheid nemende kleuterjuf.

Stoppen

Nadat haar man vorig jaar met pensioen ging heeft Ida (63) er nu bewust voor gekozen eveneens een punt achter haar werk te zetten. “Het is goed zo, na 37 jaar werken. We hebben er zin in allerlei zaken samen aan te pakken en zullen ons zeker niet vervelen. We gaan eerst het hele huis van boven naar beneden zowel opruimen als aanpakken waar nodig. Maar we zijn ook fanatieke fietsers, we hebben kleinkinderen in de buurt, ik lees graag en zo kan ik nog wel wat zaken noemen waar nu tijd voor komt. We zien wel, maar nu kunnen we de volgende periode in ons leven zelf invullen en ook een beetje rust inbouwen.”