woensdag 27 mei 2020 | week 22
Home » Algemeen » Effect van milieuvervuiling op gezondheid
 Ling Oei in haar spreekkamer is het Erasmus MC. Foto: Marianne Karsemeijer.

Effect van milieuvervuiling op gezondheid

Effect van milieuvervuiling op gezondheid

Rotterdam/Berkel en Rodenrijs – De in Berkel woonachtige Ling Oei, werkzaam als arts in het Erasmus MC, heeft op 4 oktober de Erasmus MC fellowships prijs ontvangen tijdens het grootste jaarlijkse evenement ‘Lof der Geneeskunst’ van het Erasmus MC. Met de prijs (een geldbedrag van € 400.000,-), gaat zij de komende jaren wetenschappelijk onderzoek doen naar osteoporose/botontkalking in relatie tot milieuvervuiling.

Door Marianne Karsemeijer

‘Lof der Geneeskunst’ is het grote publieksevenement van het Erasmus MC. In een bijna afgeladen De Doelen lieten topwetenschappers van Erasmus MC (Roland Kanaar en Ron Mathijssen) en TU Delft (Marileen Dogterom) zien hoe onderzoek naar moleculen ons helpt om ziekten te begrijpen, diagnostiek te verbeteren en patiënten te behandelen. Hun voordrachten werden afgewisseld met dans, acrobatiek en muziek door studenten van Codarts, de internationale hogeschool voor de kunsten. Tijdens het evenement werd ook de Erasmus MC fellowships prijs uitgereikt. Dit jaar mocht Ling Oei de prijs in ontvangst nemen. De prijs is bedoeld om de relatie tussen botontkalking en milieuvervuiling gestructureerder te gaan onderzoeken vanuit het Erasmus.

Medische achtergrond

Ling Oei heeft in Leiden Geneeskunde gestudeerd en is in 2009 afgestudeerd. Daarna heeft ze een promotie onderzoek van vier jaar gedaan in Rotterdam. Ze zit nu in het laatste jaar van de zesjarige specialisten opleiding Interne Geneeskunde. Als deelgebied heeft ze gekozen voor Endocrinologie. Dit is het vakgebied van de geneeskunde, dat zich bezighoudt met de chemische boodschappers van het lichaam, de hormonen en de stofwisseling.

Weinig bekend

Ling vertelt dat het idee voor dit onderzoek is ontstaan in Amerika, waar ze een jaar werkte. Uit een Amerikaanse studie naar mensen met een lage botdichtheid viel haar op dat de aanwezigheid van zware metalen in het bloed een negatief effect hadden. Ook tijdens congressen op andere gebieden wordt er steeds meer gekeken naar de rol van chemicaliën op de gezondheid, omdat dit via je hormonen effect kan hebben.
Oude studies tonen het effect van bijvoorbeeld lood al aan. Negentig procent van de blootstelling komt in je botten terecht. Vanuit de overheid zijn er wel maatregelen getroffen om de effecten hiervan te minimaliseren. Denk bijvoorbeeld aan ongelode benzine. Ook in verf wordt het toevoegen van lood sinds ongeveer 15 jaar in Europa gelimiteerd. Maar wat er al is blootgesteld zal toch nog jaren in de botten opgeslagen zijn. Men weet niet goed wat de effecten van milieuvervuiling zijn. Als er bijvoorbeeld een brand is weet men dat er allerlei stoffen in de lucht komen die ook in de bodem komen. Het advies is dan om de ramen dicht te houden, maar er is te weinig basis omdat men niet weet wat het werkelijke effect is. Met haar onderzoek wil Ling met moderne technieken de relatie van milieuvervuiling en botontkalking beter in kaart brengen. Zo kan er een nieuwe basis worden gelegd, ook voor andere orgaanspecialisten en kan veel breder gekeken worden wat de gezondheidseffecten zijn. Het onderzoek gaat drie jaar duren met een uitloop naar vier jaar.

Check Also

Mobiele collecte Anjeractie

Lansingerland – Het Prins Bernhard Cultuurfonds bestaat dit jaar tachtig jaar en komt daarom met …

Geef een reactie