donderdag 1 oktober 2020 | week 40
Home » Algemeen » Eerste paal voor nieuwbouw Wolfert Lansing soepel de grond in
 De paal wordt door de acht ‘assistenten’ handmatig de grond in geheid.

Eerste paal voor nieuwbouw Wolfert Lansing soepel de grond in

Eerste paal voor nieuwbouw Wolfert Lansing soepel de grond in

Bergschenhoek – Met pure mankracht verdween donderdagmiddag 17 oktober de eerste paal de grond in voor nieuwbouw van Wolfert Lansing waar al heel lang naar wordt uitgekeken. Acht nauwbetrokkenen werden – sommigen tot hun eigen verrassing – uitgenodigd een lang touw stevig vast te houden en vervolgens samen een houten paal de grond in te heien; een ludieke wijze van heien waar de school straks gelukkig niet op hoeft te gaan steunen.

Trees Borkus-Henskens

Een gedenkwaardig moment, want bestuur, docenten en leerlingen hebben er lang naar uitgekeken of er ooit schot zou komen in de vervanging van de al tien jaar aan de Boterdorpseweg staande noodlocatie voor nieuwbouw. De blijdschap kwam die middag mede tot uiting in de vrolijke muziek van de New Rhythm Brassband die alle genodigden begeleidde vanuit de school naar de heiplaats.

Veel partijen

“Na deze periode kan ik rustig met pensioen,” grapte huidig directeur Arnold Koot in zijn welkomstwoord tot de vele genodigden. “Eindelijk een begin van de bouw na veel beloftes aan iedereen. Een gezamenlijk project waar veel partijen bij betrokken zijn en waarover veel is vergaderd.” Anne de Visch Eybergen, lid van het College van bestuur stichting BOOR, volgde hem met: “Er is lang op gewacht en er is lang naartoe gewerkt, maar nu wordt het concreet. Iedereen kan nu zien hoe de bouw vordert en dat heeft ook iedereen verdiend. Deze school met goed vmbo is belangrijk voor Lansingerland.”
Wethouder Kathy Arends: “Het wordt de eerste nieuwe school van de wijk Wilderszijde waar de komende jaren in totaal tussen de 2500 en 3000 woningen gerealiseerd gaan worden. Een belangrijke vmbo opleiding als voorbereiding op het mbo; hier wordt de basis gelegd om de kennis en de leerlingen bij de bedrijven in onze gemeente een plek te zien krijgen. We zijn trots op deze school!”

Heien

Leerlingen vertolkten de rol van gastheer en -vrouw, maar een ervan was ook uitverkoren de paal er mee in te helpen heien. Vooraf was al aan leerling van de vierde klas Max van Kronenburg gevraagd of hij die taak samen met de wethouder en de BOOR bestuurder voor zijn rekening wilde nemen. Nadat zij, gestoken in witte jas, witte laarzen en een witte helm op de paal naderden volgde een verrassing voor een vijftal nauw betrokkenen. Arnold Koot, directeur Wolfert Lansing, Rob Fens, voorzitter centrale directie, Matthijs Ruitenberg, lid centrale directie, Job van Stralen, architect Cepezed en Joost Kalis, projectleider Van Zanten Bouw werden eveneens uitgenodigd te komen assisteren bij de heiwerkzaamheden. Alle acht kregen een stevig touw in handen waarna zij een heiblok omhoog trokken en gezamenlijk lieten vallen op een houten paal. Die handeling werd meerdere keren herhaald; tot de paal in de grond zat en de klus geklaard.
De bouwers kunnen aan de slag. Als alles naar wens verloopt is de verwachting dat de school langs de Boterdorpseweg rond de Kerst van volgend jaar opgeleverd is en ‘aangekleed kan worden’.