zaterdag 6 maart 2021 | week 09
Home » Algemeen » Eerste oogst bij Herenboeren de Vlinderstrik
De eerst oogst kon worden afgehaald. Foto: Remco Kroeze.

Eerste oogst bij Herenboeren de Vlinderstrik

Eerste oogst bij Herenboeren de Vlinderstrik

Rotterdam/Lansingerland – Net over de grens van Lansingerland vinden we Herenboeren de Vlinderstrik. Afgelopen week werd de allereerste oogst uitgedeeld bij de Melkschuur van Natuurmonumenten aan de Landscheiding. En dat was zowel woensdag als zaterdag een feestje!

Een herenboerderij zoals de Vlinderstrik is een coöperatie van leden die samen duurzaam voedsel produceren. De leden zijn gezamenlijk eigenaar en hebben een boer in dienst die zorg draagt voor het draaien van de boerderij. Leden kunnen vrijwillig meehelpen op de boerderij met planten, zaaien, poten en nu dus oogsten! Van het land komt als de boerderij op volle kracht draait, groente, fruit, eieren en vlees.
Als Herenboer pak je eigenlijk een stukje regie terug op zoiets belangrijks als je eigen eten; behalve lekker en gezond is dat ook leuk en leerzaam.
Herenboeren zijn ondernemend, want gedeeld eigenaar van hun eigen boerderij. Als huishouden investeer je eenmalig in je lidmaatschap. Verder delen de Herenboeren alle kosten die nodig zijn om hun bedrijf te laten draaien. Hoeveel precies, daarover besluiten ze samen, maar een tientje per persoon per week is een aardig richtbedrag. Verder is het een community van mensen die elkaar regelmatig ontmoeten, het sociale aspect is ook heel gezellig en belangrijk.

Geschiedenis

Herenboeren is een landelijke beweging. Herenboeren Nederland is ontstaan in Boxtel. De grondlegger Geert van der Veer zag kansen voor een alternatief, duurzaam en eerlijk model voor voedselproductie. Hij pionierde met een aantal gelijkgestemden en (kennis)partners en onderzocht de haalbaarheid van een nieuw model. Begin 2016 ontstond in Boxtel de eerste herenboerderij.
Herenboeren de Vlinderstrik is de derde draaiende boerderij in Nederland. Er is door een groep kartrekkers jaren gewerkt om de boerderij op deze locatie op te richten. Vorig jaar waren er meer dan voldoende leden om te beginnen. Dit voorjaar werd gestart op een voorlopige akker en werd een boomgaard aangelegd. Later zullen er ook varkens, koeien en kippen komen.

Het gebied

In de polder tussen Schiebroek en Lansingerland is het nu werkterrein, de boerderij draait nog niet volledig. Er worden sloten en fietspaden aangelegd en ook de aanleg van de A16 is in volle gang. Later komt er een recreaduct over de A16 en kan je over het terrein fietsen en ‘struinen’. Nu is het gebied nog verboden terrein vanwege de bouwactiviteiten. Over enige tijd kunt u als buren van de herenboeren zelf ook genieten van het landschap dat gaat ontstaan.

Eerste oogst

Ondanks alle bouwactiviteiten is er nu voor de eerste keer geoogst op de akker. Van het land kwamen raapstelen, spinazie en sla.
Alle 229 leden kwamen met hun Herenboeren-tas om voor zichzelf en voor hun Herenburen de oogst op te halen. Iedereen was nieuwsgierig hoe de groenten gingen smaken en het was heerlijk om elkaar weer eens in het echt te zien. Elk lid kreeg, om de start extra feestelijk te maken, ook nog een #supportyourlocals verrassingspakket met koolrabi, eikenbladsla of gewone sla van Hoeve Biesland, Zwammen van Rotterzwam en aubergines, eieren en niet te vergeten een paar stengels rabarber van ’t Fruitboertje in Berkel en Rodenrijs.
Herenboeren de Vlinderstrik hoopt nog lang te boeren op deze prachtige plek in wording die nu samen met Natuurmonumenten en de gemeente Rotterdam ontwikkeld wordt.
Kijk voor meer informatie op social media of op de website www.vlinderstrik.herenboeren.nl
Het is niet meer mogelijk lid te worden, want Herenboeren de Vlinderstrik is vol.