maandag 8 maart 2021 | week 10
Home » Politiek » Eerste landelijke congres met 560 lokale politieke partijen
Het overhandigen van het manifest.

Eerste landelijke congres met 560 lokale politieke partijen

Eerste landelijke congres met 560 lokale politieke partijen

Regio – Op zaterdag 13 februari organiseerde de VNG in samenwerking met het Kennispunt Lokale Politieke Partijen en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties het eerste landelijke congres voor alle lokale, regionale en waterschap partijen in Nederland. 560 partijen deden mee aan het congres.

In het plenaire programma overhandigde voorzitter van het Kennispunt en wethouder in Zeewolde, Winnie Prins, een manifest aan Jan van Zanen, voorzitter VNG en Chris Kuijpers, directeur-generaal van het ministerie van BZK. Het Kennispunt roept hierin op alle lokale, regionale en waterschap partijen dezelfde kansen te geven als landelijke partijen. Winnie Prins: “Landelijke partijen kunnen putten uit de 25 miljoen subsidie voor politieke partijen die jaarlijks beschikbaar is. Zij besteden dat aan onderzoek, campagne, professionalisering en opleiden en voorbereiden van hun volksvertegenwoordigers. Lokale partijen komen niet in aanmerking voor deze subsidie, maar leveren wel een derde van alle raadsleden en in driekwart van de gemeenten een of meerdere wethouders. Het komt de lokale en regionale democratie ten goede als lokale partijen ook kunnen investeren in hun volksvertegenwoordigers, in campagne en onderzoek. De wet moet hiervoor aangepast worden.”
Jan van Zanen omarmt het manifest: “De lokale democratie is binnen ons systeem het allerbelangrijkste. Het is niet fair dat landelijke politieke partijen bevoordeeld worden ten opzichte van lokale partijen.”
Lees meer: https://vng.nl/nieuws/gelijke-kansen-voor-lokale-partijen-vng-ondertekent-petitie.