woensdag 27 mei 2020 | week 22
Home » Algemeen » Eenheid in verscheidenheid
 V.l.n.r.: Siebe Boer van De Bron Gert Hijkoop van de Wijnstokgemeente Jan de Groot van de Rooms-Katholieke Kerk Bleiswijk en Wim Hendriks van de Hervormde Kerk Bleiswijk. Foto: Marianne Karsemeijer.

Eenheid in verscheidenheid

Kerkproeverij 2019

Eenheid in verscheidenheid

Lansingerland – Dit jaar doen op zondag 29 september acht kerken/gemeenten in Lansingerland mee aan de Kerkproeverij. Het zijn de Rooms-Katholieke parochiekern OLV Visitatie, Bleiswijk; De Wijnstokgemeente, Berkel en Rodenrijs; de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Het Baken, Bergschenhoek; de Hervormde Gemeente, Berkel en Rodenrijs; de Hervormde Gemeente, Bergschenhoek; de Gereformeerde Kerk, Open Hof, Bleiswijk; de Hervormde Gemeente, wijkgemeente Dorpskerk Bleiswijk en de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt De Bron, Berkel en Rodenrijs.

Marianne Karsemeijer

De Kerkproeverij werd drie jaar geleden voor het eerst in Nederland gehouden. Het is ontwikkeld in Engeland. Klaas van der Kamp, de toenmalige secretaris van de Raad van Kerken, heeft het naar Nederland gehaald. Inmiddels doen nog andere instanties mee, zoals het IZB, Mission Nederland, de Alpha, de EO en KRO-NCRV, maar het initiatief ligt bij de Raad van Kerken. Het is breed oecumenisch en dat zie je ook aan verscheidenheid van deelnemers.

Uitnodigende kerk

“De bedoeling van de Kerkproeverij is dat de kerk van een gastvrije kerk ook een uitnodigende kerk wordt”, zegt Wim Hendriks van de Hervormde Gemeente Bleiswijk. “Elke kerk is gastvrij, nieuwe mensen zijn altijd van harte welkom, maar de cultuur van uitnodigen is toch iets anders en dat willen we met de Kerkproeverij bevorderen.” Gemeenteleden die regelmatig in de kerk komen worden gestimuleerd om mensen uit hun bestaande netwerken, zoals familie, buren, collega’s, sportvrienden uit te nodigen om een keer mee te gaan naar een kerkdienst. Zodat zij voor het eerst of opnieuw in aanraking komen met het geloof. Vorig jaar deden er in Nederland 850 kerken mee.
“Je ziet tijdens Kerkproeverijzondag, dat er belangstellende gasten komen die al lang niet meer in de kerk geweest zijn. Deze mensen denken dat alles in kerk nog steeds hetzelfde is als in het verleden; men is dan ook verrast dat er heel wat is veranderd. Tijdens de koffie en thee na de Eucharistieviering heb je leuke en interessante gesprekken over het heden en verleden, van de geloofsgemeenschap”; zegt Jan de Groot van de Rooms-Katholieke parochiekern Bleiswijk.

Gemeenschappelijk doel

Iedere deelnemende kerk is vrij in de manier waarop zij de Kerkproeverij vormgeven. De Kerkproeverij vindt plaats in de eigen gemeente, er is dus geen gezamenlijke viering, maar het feit dat er nu in Lansingerland acht kerken meedoen geeft aan dat er wel verscheidenheid is in kerken, maar dat de kernboodschap voor iedereen hetzelfde is. “Door zo samen naar buiten te treden via een advertentie in de krant, laten de kerken zien dat ze zich niet willen onderscheiden, maar juist samen die veelkleurigheid willen laten zien”, zegt Gert Hijkoop, voorganger van de Wijnstokgemeente te Berkel en Rodenrijs. “Vroeger had je veel meer de verschillende zuilen en was er nauwelijks samenwerking”, vult Siebe Boer van De Bron aan, “maar tegenwoordig is er veel meer verbinding en respect onderling. Er is eenheid in verscheidenheid omdat je een gemeenschappelijk doel hebt”. De diensten in de acht kerken zullen zoveel mogelijk gewone kerkdiensten en vieringenzijn, met natuurlijk aandacht voor de gasten en ruimte voor ontmoeting.

Check Also

Ophalen oud papier

De huis-aan-huisinzameling van papier in Lansingerland door verenigingen en scholen in de avonduren vervalt tijdelijk …

Geef een reactie