dinsdag 20 oktober 2020 | week 43
Home » Nieuws » Een stukje hoop in een moeilijke tijd
Wim de Bruin (Herv. Dorpskerk Bleiswijk) Arjen Terlouw (Herv. Kerk Bergschenhoek) en Arjan Wilschut (GKV De Bron). Foto: Marianne Karsemeijer.

Een stukje hoop in een moeilijke tijd

Kerkproeverij 2020

Een stukje hoop in een moeilijke tijd

Lansingerland – Kerkproeverij is gebaseerd op het Engelse Back to Church Sunday, dat inmiddels wereldwijd succes heeft. Kerkproeverij vormt dé gelegenheid om iemand die je kent persoonlijk uit te nodigen voor een kerkdienst, om zo geheel vrijblijvend te ‘proeven’ van het geloof. In Nederland wordt deze landelijke campagne dit jaar voor de vierde keer georganiseerd. Dit jaar in het weekend van 10 en 11 oktober.

Marianne Karsemeijer

Ook in Lansingerland doet een aantal kerken mee. Deze keer iets minder dan voorgaande jaren, in verband met de beperkingen die gelden vanwege de coronacrisis. De zes kerkgenootschappen die meedoen zijn in Berkel en Rodenrijs, de Hervormde gemeente, PKN gemeente De Ark en Gereformeerde Kerk vrijgemaakt De Bron, in Bergschenhoek de Hervormde gemeente en Gereformeerde Kerk vrijgemaakt Het Baken en in Bleiswijk de Hervormde Gemeente Dorpskerk.

Wat houdt een kerkproeverij in?

“Het woord zegt het al”, zegt Wim de Bruin, voorganger in de Hervormde Dorpskerk van Bleiswijk. “Het is een uitnodiging om te komen proeven van de kerk, op een open manier, zonder dat je meteen aan allerlei dingen vastzit. Kom maar kijken wat er gebeurt op een zondagmorgen tijdens een kerkdienst”.
Een mooi aspect van de kerkproeverij is dat vaste kerkgangers gevraagd wordt persoonlijk mensen in hun omgeving uit te nodigen. “Op deze manier activeer je mensen die gewend zijn naar de kerk te gaan om mensen in hun omgeving, zoals familie, vrienden of collega’s uit te nodigen, de ervaring leert dat dit goed werkt. En voor de mensen die komen kijken wordt de drempel lager doordat ze met iemand meegaan die ze kennen” zegt Arjen Terlouw, voorganger in de Hervormde kerk van Bergschenhoek.
“Het is niet aan ons om andere mensen te overtuigen, maar om te laten zien dat we een boodschap hebben”, zegt Wim de Bruin. “Het is ook een verlangen om te laten zien wat wij ontdekt hebben in het geloof, in de persoon van Jezus”, vult Arjan Wilschut, voorganger van De Bron, aan.

Anders dan andere jaren

Iedere kerk is vrij om de kerkproeverij op zijn eigen manier te organiseren. Een aantal kerken is op de zaterdag voor de proeverij open voor een kopje koffie, maar daar is iedereen vrij in. De kerkdienst op zondag zal zoveel mogelijk een gewone kerkdienst zijn. Want mensen moeten juist ervaren wat een gewone kerkdienst is, namelijk laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk. Toch zal er bij bepaalde onderdelen in de liturgie wel een uitleg nodig zijn.
De kerkproeverij zal er dit jaar anders uitzien vanwege corona. Andere jaren namen kerkleden mensen mee en gingen bij elkaar in de kerk zitten. Na afloop kon er bij een kopje koffie met wat lekkers nog wat nagepraat worden. Juist dat ontmoetingsaspect is belangrijk, maar dat kan nu niet op deze manier plaatsvinden. Dat zal op een andere manier moeten. De afgelopen maanden hebben de kerken laten zien daar heel creatief in te zijn. De meeste kerkdiensten worden via een livestream uitgezonden of zijn online te beluisteren. Dit geeft kerkgangers de mogelijkheid om in plaats van mensen mee te nemen naar de kerk, hen uit te nodigen om samen thuis een kerkdienst te kijken of te beluisteren. Of gezamenlijk vanaf verschillende locaties. De drempel om een dienst bij te wonen wordt zo ook een stuk lager. Natuurlijk is er nog steeds de mogelijkheid om fysiek een dienst bij te wonen, maar daarvoor gelden wel regels. Bovendien moet er vooraf gereserveerd worden.

Hoop

“De diverse kerken hebben allemaal hun eigen manier van kerkzijn” zegt Arjan Wilschut. “Maar we zijn niet elkaars concurrenten. Ook de kerken die niet meedoen aan de kerkproeverij zijn filialen van de Heer en kunnen we van harte aanprijzen”.
Mensen blijven op zoek naar een houvast, naar iets van hoop, zeker in deze verwarrende tijd. De kerkproeverij wil graag iets van die hoop uitstralen.