donderdag 16 juli 2020 | week 29
Home » Regio - Lansingerland » Een prachtig plaatje en nostalgie ten top
Echtpaar Van Latum vaart de sluis binnen

Een prachtig plaatje en nostalgie ten top

Unieke historische vaartocht ging via de Rotte richting Gouda.

Lansingerland-Regio – Regelmatig, vooral in de zomerperiode, zien bewoners langs de Rotte en Rottemeren de mooiste plezierjachten voorbij komen. Maar dat zij op een dag elf antieke, historische boten langs zien komen is toch uniek. Dat gebeurde dinsdag 9 augustus. Vertrokken vanaf het Kleinpolderplein werd via het Rijn-Schie kanaal en de Rotte/Rottemeren koers gezet naar de Hollandse IJssel in Gouda.

Deze vaartocht, ‘de Groene Harttocht’ genoemd, was georganiseerd door de Vereniging van Booteigenaren ‘Oude Glorie’ die zich als doel heeft gesteld dit soort oude schepen te behouden. Ze zijn allemaal gebouwd vóór 1945 en er waren er zelfs een paar bij die rond 1920 zijn gebouwd. In de volksmond worden het ook wel oldtimer schepen, salonboten of baddekkruisers genoemd. Het echtpaar Van Latum uit Zoeterwoude was er ook bij en vaarde met een oude directieboot van  Rijkswaterstaat. Het zag er allemaal heel nostalgisch uit en de boten ‘tuften’ lekker door.

De al zeer oude motoren deden het nog prima. Dat komt uiteraard mede door het goed onderhouden van de boten door alle schippers/hobbyisten, veelal senioren die er de tijd voor hebben. Eén van de deelnemers echter was een dertiger met een Maaskruiser uit 1930! Het leek de club leuk om een vaartocht door de wateren van Zuid Holland te houden en dat is volledig geslaagd. Dinsdag kwamen ze ’s middags aan bij Jachthaven de Eendragt in Zevenhuizen. Hier werd aangelegd en overnacht en de volgende ochtend vroeg vertrok men weer, na eerst te zijn ‘geschut’ via het oude sluisje al daar, dat nog met de hand wordt bediend. Er konden twee schepen tegelijk in de sluis. Via de vrij brede Hennipsloot verdwenen de oude schepen langzaam aan de horizon, richting Gouda. Het was genieten geblazen!

Een puur Hollands plaatje (Foto: John Hofman)
Een puur Hollands plaatje (Foto: John Hofman)