zondag 17 januari 2021 | week 02
Home » Algemeen » Een leven lang koren en orkesten
Dirigent Rein Quint voor de kast met zijn verzameling van liefst tweeduizend CD´s. Foto: Arie van Driel.

Een leven lang koren en orkesten

Dirigent Rein Quint: “De saamhorigheid spreekt mij aan”

Een leven lang koren en orkesten

Bergschenhoek – Ook voor Rein Quint is het dagelijkse leven inmiddels alweer aardig opgestart en kon de dirigent van koren en orkesten de verveling van het verplicht thuiszitten eindelijk van zich afschudden. De 71-jarige inwoner van Bergschenhoek, opgegroeid met de evangelisatiemuziek van het Leger des Heils, mag vanaf september weer repeteren met de harmoniekapel Werkmans Wilskracht in Leiden en de Nostalgie brassband in Amsterdam. Om toch met een complete groep te kunnen oefenen, wordt er een extra grote ruimte bij gehuurd.

Arie van Driel

Overdag doet hij, als vanouds, de dingen die hij als dirigent thuis kan doen. Daarnaast is hij mantelzorger van zijn vrouw die als gevolg van een hersenbloeding volledige thuiszorg nodig heeft. Voor de avonden is er een oplossing gevonden. Dan kan hij met een gerust hart van huis om zich aan zijn hobby te wijden; zijn uitlaatklep als maatje van zijn vrouw. “´s Avonds repeteren en op zondag naar de kerk van het Leger des Heils in Den Haag. Om daar als trombonist in de band te spelen en als pianist van het zangkoor. En daarna een bakkie doen met vrienden, dat waren mijn vaste uitjes. Door de uitbraak van het coronavirus viel dat alles weg en werd mijn sociale leven abrupt afgekapt. Ineens was het leven saai en grijs. De uitdaging van het voorbereiden van repetities en concerten ontbrak. Ik kon niets meer met mijn hobby´s. Het kwam zelfs regelmatig voor dat ik niet wist of het nou zaterdag of zondag was. Of dat ik me afvroeg ´waar doe ik het allemaal nog voor?´”

Verzorgingshuis

Aan de andere kant was hij blij dat zijn vrouw niet in een verzorgingshuis zat. “Dan had ik voor het raam naar haar moeten zwaaien. Daar wil je toch niet aan denken?” Om er zo af en toe toch uit te kunnen, reed hij een keer in de week met zijn auto naar het kantoor van het Leger des Heils in Den Haag, om daar als penningmeester van de afdeling de postbus te legen. “En dan nam ik mijn vrouw mee. Hadden we samen toch een uitje,” aldus Quint, die diverse keren benadrukt meer dan tevreden te zijn over de zorg van Buurtzorg (wijkverpleging) voor zijn vrouw. “Korte lijnen. Team met zelfstructuur. Dat werkt in de praktijk nog altijd het beste.”

Drempel

De voorliefde van Rein Quint voor muziek zat er al in toen hij als jongen kennismaakte met het Leger des Heils. “Via een vriendje en de zondagschool kwam ik bij het Leger terecht. Ik ben er de rest van mijn leven blijven hangen. De saamhorigheid sprak me aan. De lage drempel. De manier waarop het geloof door middel van zang en muziek wordt bedreven. Evangelisatieliederen gaan over liefde, hoop, de kruisiging en de opstanding. Vrolijke swingende maar ook serieuze muziek met een boodschap.” Als trombonist speelt hij de voor het Leger kenmerkende muziek graag. Maar ook jazz- en klassieke muziek vindt hij niet vervelend. Niet voor niets vormen deze genres een belangrijk deel van zijn collectie van tweeduizend CD´s.
Hij was 17 jaar jong toen hij tot onder-kapelmeester van het Legerorkest in Haarlem werd benoemd. Daarna breidde zijn CV als dirigent zich snel uit met koren en orkesten uit onder meer Berkel en Rodenrijs (Helicon), Boskoop, Zoetermeer, Delft en Waddinxveen. Meer dan elf jaar was hij muzikant in de Stafband van het Leger des Heils. Hij dirigeerde zeven jaar het Leids Politie Gezelschap. Tussendoor studeerde hij aan het conservatorium af als dirigent HaFaBra (harmonie, fanfare en brassband) en behaalde hij zijn Batchelor of Music. Hoofdvak: dirigeren. Bijvak: trombone en piano.

Jubileum

In maart 2021 viert hij zijn 25-jarige jubileum als dirigent van de harmoniekapel Werkmans Wilstra. “Als we dat al kunnen vieren, natuurlijk. Kan het niet in maart, dan is ergens in oktober volgend jaar het alternatief. Iemand vroeg aan mij of ik een wens had voor mijn jubileum. ´Een volledig harmonieorkest´, antwoordde ik. Met vijftig in plaats van de huidige vijfentwintig leden. Ik kijk ernaar uit.”