vrijdag 4 december 2020 | week 49
Home » Algemeen » Een leuk initiatief in coronatijd: Buurtgebak
Chantal Taekema (links) en Annemieke Ebus; de beide initiatiefnemers met hun buurtbaksels.

Een leuk initiatief in coronatijd: Buurtgebak

Een leuk initiatief in coronatijd: Buurtgebak

Berkel en Rodenrijs – Iets lekkers bakken voor je buren en zelf ook iets lekkers terugkrijgen. Dat is het idee van Buurtgebak, een initiatief van Chantal Taekema en haar buurvrouw Annemieke Ebus.

Onlangs verzuchtte Annemieke tegen haar buurvrouw dat ze het gevoel van saamhorigheid en solidariteit van maart en april een beetje miste. Ze had behoefte aan iets positiefs en wilde iets verzinnen om anderen een hart onder de riem te steken tijdens deze coronacrisis.
Chantal haakte enthousiast in op het idee en binnen een paar minuten ontstond een plan om wat vrolijkheid in de buurt teweeg te brengen. Buurtgebak; dat werd de naam van het plan. Chantal stuurde een berichtje naar de buren via de buurtappgroep en binnen een dag hadden elf gezinnen zich aangemeld voor het initiatief.

Simpel

Het idee is simpel. “Elke deelnemer bakt iets lekkers en geeft het aan een van de buren. De deelnemer is blij, omdat hij of zij – eventueel samen met de kinderen – iets leuks heeft kunnen doen. De ontvanger is blij vanwege het lekkers.
Chantal verdeelde de deelnemende buren over drie weekends waarin iedereen één keer iets bakt en één keer iets ontvangt. Annemieke maakte vrolijke kaartjes met daarop de naam van de ontvanger en de datum waarop het baksel afgeleverd moet worden. Deelnemers krijgen een weekend de tijd om iets te maken en af te leveren, met uitloop naar woensdag. Zo heeft iedereen zeker genoeg tijd om iets lekkers te maken.”
Inmiddels worden de foto’s van de eerste baksels gedeeld via de groepsapp. Ook foto’s van kinderen die in de keuken helpen of een baksel ontvangen worden gedeeld. Annemieke: “Heerlijk om die blije koppies te zien. Dat was precies de bedoeling van Buurtgebak. En wat ik ook zo leuk vind: mensen die over dit initiatief horen, raken geïnspireerd om in hun eigen buurt ook zoiets op te zetten. Mijn ouders hebben al een mailtje gestuurd naar de medebewoners van hun flat. Ik word echt blij van het idee dat zoiets vrolijks steeds weer wordt doorgegeven. Hoe meer mensen iets aardigs doen voor hun omgeving, hoe beter.”

Vervolgronde?

Of er na de eerste drie weken een vervolgronde komt in de wijk moeten de buurvrouwen nog besluiten. “Het zou wel leuk zijn om nog meer baksels uit te delen,” weet Chantal. Vervolgens lachend: “Maar we kunnen ook iets anders doorgeven. Daar denken we nog over na. En als we wel nog even doorgaan met Buurtgebak, weet ik al wat we daarna nodig hebben: Buurtfitness!”