donderdag 28 januari 2021 | week 04
Home » Algemeen » Een kerstster recht uit het hart
Een tiental vrijwilligers kwam zaterdagochtend langs bij Mattie Rodenburg om daar de tasjes op te halen en langs te brengen bij de gasten. Met links Petra en rechts Mattie.

Een kerstster recht uit het hart

Een kerstster recht uit het hart

Lansingerland – Stichting Vier het Leven organiseert culturele activiteiten voor ouderen waarbij alles is geregeld om zorgeloos te genieten. Vrijwilligers halen de ouderen thuis op en samen gaan zij gezellig naar een theatervoorstelling, de film, een concert of naar een museum. Corona heeft de werkzaamheden verlegd.

Trees Borkus-Henskens

De komst van corona is ook voor deze stichting en haar vrijwilligers heel erg lastig, want vanuit Stichting Vier het Leven nemen de vrijwilligers normaal gesproken ouderen (gemiddelde leeftijd in Lansingerland 80+) mee uit naar mooie en leuke activiteiten en leveren zo op een positieve manier een bijdrage aan het verminderen van gevoelens van eenzaamheid, maar deze activiteiten zijn helaas stil komen te liggen.
Petra Wooning, regiocoördinator voor Zuid-Holland, weet hierover: “Vanaf het begin van de crisis zijn wij samen met de vrijwilligers gaan kijken naar wat wel mogelijk is. De vrijwilligers zijn direct om de ouderen heen gaan staan en hebben telefonisch contact met ze onderhouden en ze een luisterend oor geboden. Nu het Kerstfeest nadert zijn vrijwilligers persoonlijk een kerstster langs gaan brengen bij onze oudere gasten. Een klein gebaar met een mooie betekenis. Het is een moment van aandacht, dat juist in deze tijd waarin het aantal contacten beperkt is hard nodig blijkt.”
De vrijwilligers gingen zaterdag op stap. Rond de honderd gasten werden verrast met een feestelijk tasje met daarin een kaart en een kerstster. Dat bezoekje werd enorm gewaardeerd. Mattie Rodenburg, waar de distributie van de tasjes plaatsvond: “De kerststerren van Steentjes zagen er prachtig uit. Een echte verrassing voor de gasten. In gesprekken met hen merkten de vrijwilligers dat de gasten de uitstapjes missen. Het was soms confronterend de eenzaamheid te ervaren. Dus we hopen snel weer activiteiten te mogen organiseren.”

Verbinding

Dit jaar zijn wel, om de verbinding te houden met de gasten, digitale nieuwsbrieven verzonden met daarin linkjes naar orkesten, toneel en musicals. “Zodra het veilig is en afspraken met theaters kunnen worden gemaakt gaan we weer een programma aanbieden, want het wordt enorm gemist. We beramen ons ook op contacten voor de komende (onzekere) tijd, maar ik zou onze gasten wel aanraden de brievenbus het komend weekend alvast in de gaten te houden.”