maandag 8 maart 2021 | week 10
Home » Nieuws » Een groene huiskamer voor Bergschenhoek
Illustratie van het heringerichte centrum van Bergschenhoek.

Een groene huiskamer voor Bergschenhoek

Een groene huiskamer voor Bergschenhoek

Lansingerland – Na jarenlang gesteggel is er dan nu een doorbraak. Bergschenhoek Centrum krijgt de lang beoogde verbetering van de verblijfskwaliteit, een flinke vergroening van het hele gebied en een grondige aanpassing van de (te lopen) winkelroute.

Freek J. Zijlstra

Het klinkt ambitieus en bekend: De aantrekkingskracht van Bergschenhoek voor het winkelend publiek moet drastisch vergroot worden. Nu komt men er alleen voor de noodzakelijke dagelijkse boodschappen om dan snel weer het centrum te verlaten. Dus moet het aanbod vergroot worden zodat men niet naar elders (lees: Berkel Centrum) gaat en moet de openbare ruimte meer uitstraling krijgen, zodat het aangenaam is om er wat langer te verblijven met een drankje en een hapje. Géén hangplek, géén scooters en fietsers, maar een gastvrije en rustige openbare ruimte. Dus gaat het volgens wethouder Kathy Arends ‘de prachtigste huiskamer van Bergschenhoek’ worden, die bovendien een groene uitstraling krijgt. Niet omdat groen een mooie kleur is, maar omdat het hoog tijd is te investeren in biodiversiteit en klimaatbestendigheid. Dus volgens de projectleider toekomstbestendig, onderscheidend en aanvullend in Lansingerland.
We herinneren ons ‘de huiskamer van Berkel Centrum Oost’, nog niet zolang geleden heringericht en met dure natuurtegels versteend tot een ruimte waar de banken nu tijdelijk weggehaald zijn. Niks groene, bio-diverse en klimaatbestendige verblijfplaats in de schaduw van grote boomkruinen. Wat is er in die twee jaar veranderd in Lansingerland?

Groen stedenbouwkundig plan

Marnix Vink presenteerde het ontwerp op woensdag 27 januari jl. tijdens de online beeldvormingsavond. Er komen grote markante bomen bij de drie entrees van het centrum. Aan de randen komen fietsnietjes, aanleunhekken en beugels voor scooters en bakfietsen. De Kruin is hét hart van het centrum en door het bijplaatsen van ‘kruin-achtigen’ zal het meer zijn naam eer gaan aandoen. De te plaatsen plantvakken krijgen brede randen waarop je even kunt gaan zitten in de schaduw onder de kruinen van de bomen. Lekker koel in de zomer. Veel diversiteit in beplanting, zodat insecten en vogels er op af komen. Onnodige verharding wordt ingeruild voor bloeiende planten daar waar het kan. Er blijven twee (beperkte) ruimten aan weerszijden van het plein voor een podium en een attractie tijdens evenementen. Klinkers worden zoveel mogelijk hergebruikt en betonnen stenen worden in gewisseld voor kleurrijke klinkers. In die noodzakelijke bestrating wordt op veel plaatsen verfijning en detaillering aangebracht.
De Dorpstraat wordt een voetgangersgebied. ‘No scooters allowed!’ Daartoe worden aan de dorpskernzijde plantvakken als doorgangssluis geplaatst en aan de andere kant een poller in verband met de bevoorrading van winkels. Hier zal streng op fietsen en scooters gehandhaafd worden.
De oevers worden verbreed en drijvende plantenconstructies (Floatlands) worden in de waterpartij geplaatst, mèt een fontein om het water zuurstofrijk te houden. De brug bij de kiosk wordt mogelijk verplaatst/vernieuwd om de looproute te stroomlijnen. In plaats van roosters aan de voet van de bomen (boomspiegels) in bestrating wordt bloeiende beplanting aangebracht. Het kerkplein krijgt juist verdiepte plantenbakken in verband met de afwatering en het vasthouden van water.
Er worden in het centrum 26 bomen behouden en er worden 67 bomen/struiken bijgeplaatst. Dat is onmiskenbaar ‘vergroening’. Het kan dus wél in Lansingerland! Als alles geruisloos door de raad komt, kan medio oktober dit jaar met de werkzaamheden gestart worden.