donderdag 1 oktober 2020 | week 40
Home » Commentaar » Doorrijden

Doorrijden

Hoe vaak hoor en lees je niet dat mensen die een aanrijding of ongeval veroorzaken doorrijden zonder zich bekend te maken. Soms uit paniek misschien, maar meestal omdat ze gemaakte schade niet willen betalen of bij de verzekering willen declareren omdat het gevolgen heeft voor hun bonus/malus of no-claim korting. Bij blikschade is de gedupeerde eigenaar van bijvoorbeeld een auto de klos. Wie in aanmerking wil komen voor vergoeding uit het Waarborgfonds moet aan allerlei voorwaarden voldoen. En met name als de dader niet bekend is en je hebt geen getuigen, schiet je daar niet altijd wat mee op. Het kost je in ieder geval altijd geld.
Nog erger is het als het gaat om een aanrijding waarbij iemand gewond is geraakt. Je kunt het je nauwelijks voorstellen dat je na een botsing met een fietser doorrijdt. Waarom? Omdat het jouw fout is? Is doorrijden dan nog niet veel erger? De mevrouw die vorig jaar op een van de rotondes van de Boterdorpseweg nog zo vriendelijk door de bestuurder die haar aanreed werd geholpen en thuis werd gebracht, bleek te maken te hebben met iemand die gewoonweg een verkeerd telefoonnummer had achtergelaten. Waarom?
Wie de weg op gaat, maakt kans een verkeerde inschatting te maken en een aanrijding te veroorzaken. Dat kan gebeuren. Maar laat je niet kennen en maak je bekend. Dat geeft een beter gevoel dan nog jarenlang je geweten te horen knagen.

Annette Docter