zaterdag 23 januari 2021 | week 03
Home » Algemeen » DoorDeWijks brengt de hulp dichtbij
Regelmatig komen de doordewijkers uit Lansingerland bijeen. Om zaken met elkaar door te nemen, maar tevens een goede gelegenheid elkaar te leren kennen.

DoorDeWijks brengt de hulp dichtbij

Lansingerland – Twee jaar geleden sloot Lansingerland zich aan bij de Stichting DoorDeWijks, een sociaal alternatief tussen vrijwilligerswerk en professionele dienstverlening dat vijf jaar geleden in Rotterdam spontaan van start ging. Doordewijkers bieden betaalde hulp aan wijkgenoten. De aard van de werkzaamheden kan uiteenlopen, maar heeft altijd een sociaal karakter.

Trees Borkus-Henskens

“Wij maken ons sterk voor iedereen; ook voor degene die het niet kan betalen,” vertelt Juliëtte Pronk, coördinator/projectleider. “Wij willen er voor iedereen zijn. De doordewijkers zijn actieve bewoners uit de eigen wijk die uit sociaal oogpunt werken en daar een bescheiden vergoeding voor krijgen. Door het hanteren van een laag uurtarief is het ‘aannemen’ van een doordewijker heel haalbaar. De klant heeft geen indicatie nodig en in sommige gevallen kan het PGB worden gebruikt.”

Eigen klanten

De doordewijker maakt zelf contact en afspraken met de klant; zowel over de dag dat hij of zij langs komt als over het soort werk dat wordt verricht. Het uurtarief is € 10,50 en tijdens het eerste bezoek bij de klant kunnen goede afspraken worden gemaakt over de werkzaamheden.

“Voor bijna alle soorten hulpen kunnen afspraken worden gemaakt. Voor verlichting van de mantelzorg, tijdens herstel van ziekte, ondersteuning bij thuiszorg, maar ook om te koken of klusjes in huis of tuin te verrichten.”

Tijdens een bijeenkomst van de doordewijkers komen nog meer voorbeelden op tafel. “Ik kook voor een dame van 85 en op de andere doordeweekse dagen komt er iemand anders; in goed onderling overleg. En soms eet ik voor de gezelligheid mee. Maar we maken ook afspraken als we iemand begeleiden naar het ziekenhuis, voor een uitstapje naar de Rotte of gewoon voor wat gezelschap. De klanten mogen zelf bepalen hoe de tijd wordt ingevuld. Geen zorg-, maar hulpvragen en eventueel voor wat licht huishoudelijk werk.” Tussen de doordewijkers ook een klusser met twee rechterhanden. “Ik word regelmatig gebeld door collega’s die ergens op bezoek zijn geweest en waar de vraag op tafel komt of ze iemand kennen die een lamp op kan hangen, een slot vervangen of een ander klusje. Dat is het leuke van deze organisatie; je weet elkaar te vinden als het nodig is. We regelen ook onderling als iemand op vakantie gaat en er een vervanger bij de klant moet komen. Daarnaast hebben we tevens een signaalfunctie; mocht het nodig zijn dan kunnen we familie of zorginstantie informeren.”

Doordewijkers

Lansingerland telt inmiddels een vijftiental doordewijkers. Allemaal mensen uit de wijken van de gemeente die iets voor en in hun eigen wijk willen doen en niet alleen dát, maar ook iets bijverdienen leuk vinden. “Het zijn eigenlijk kleine ondernemers die iets willen betekenen in de wijk.”

Om zelf aan de slag te kunnen als doordewijker moet je sociaal vaardig zijn, zelfstandig kunnen werken en goed kunnen luisteren, enthousiast zijn en tevens klantgericht. Iedereen die op de een of andere wijze hulp nodig heeft kan een beroep doen op een doordewijker.

Op de website www.doordewijks.nl staat alle informatie. Voor persoonlijke informatie kan contact op worden genomen met Juliëtte Pronk, Coördinator/projectleider. Kantoor Bibliotheek Oostland, Nieuwstraat 25, Berkel en Rodenrijs; elke dinsdag tussen 13.00 -17.00 uur.  Tel. 06 – 57 18 51 21 of email Lansingerland.doordewijks@gmail.com