zondag 12 juli 2020 | week 28
Home » Heden & Verleden » Dirty Hill viert 25-jarig bestaan
 De leden van vereniging Dirty Hill bij elkaar op een clubdag.

Dirty Hill viert 25-jarig bestaan

In deze aflevering (220) van Heden & Verleden aandacht voor mountainbikevereniging Dirty Hill die het 25-jarig bestaan viert.

Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 – 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.

Door Rien Kuyvenhoven

Dirty Hill viert 25-jarig bestaan

Bergschenhoek – Begin jaren negentig trof een groep enthousiaste mountainbikers elkaar regelmatig op het vaste parcours in het Hoge Bergse Bos. Eind 1994 leidde dat tot de oprichting van mountainbikevereniging Dirty Hill. Een aantal ouders, onder wie Frank Tuinenburg en Leen Boon, hielden de administratie van de vereniging bij en al snel werden er in verenigingsverband diverse activiteiten georganiseerd.

Een thuiswedstrijd in het recreatiegebied in Bergschenhoek.

De naam van de vereniging werd Dirty Hill. Hoewel er eerst stemmen opgingen om de vereniging De Vieze Heuvel te noemen, omdat de berg eigenlijk een vuilstort was. Door de jaren heen kreeg de club landelijke bekendheid. Dit komt vooral door het vaste parcours in het Hoge Bergse Bos waar de club gebruik van maakte en nog steeds actief is. De jubilerende vereniging telt momenteel driehonderd leden na een dip tijdens de recessie. De Bergschenhoekse vereniging heeft de dip overleefd.
Huidig voorzitter Ron van Boven is er dan ook met recht trots op, dat Dirty Hill weer zoveel bestaansrecht en aanzien bij het landelijk mountainbikegebeuren heeft. “We zijn als vereniging trots op het aantal van driehonderd leden. Een aantal jaren geleden hadden we nog maar tachtig leden, waarvan slechts twintig jeugdleden. Door de gigantische aanwas hebben we nu ook tachtig jeugdige mountainbikers. Mountainbiken is één van de sporten waarbij de beoefenaar de natuur opzoekt en dat is tegenwoordig een item waar gelukkig de nodige aandacht aan besteed wordt. Die aanwas van jeugdleden gaf een wisselwerking te zien. Ouders die met hun kinderen hier naar toe kwamen gingen ook fietsen. Onze vereniging vaart hier wel bij. Ook zijn we een samenwerkingsverband met andere verenigingen in Zuid-Holland, te weten Rozenburg, Trias en Westland Wil Vooruit, aangegaan.”
Door de grote hoogteverschillen en technische elementen is het parcours in Bergschenhoek uniek in de regio en een uitdaging voor mountainbikers uit het hele land. Ron van Boven: “We kunnen het parcours aanpassen aan de moeilijkheidsgraad voor de diverse klassen. We hebben zelfs voor de jongste mountainbikers de hummeltjesrace in het leven geroepen. Voor iedere leeftijdsklasse hebben we een trainingsgroep.”
Ook het organiseren van enkele belangrijke landelijke wedstrijden heeft in de loop der jaren bijgedragen aan de bekendheid van de club. Zo organiseerde de club in 1998 het NK Mountainbike, in 2005 het NK Beloften en sinds 2012 ook weer regelmatig één van de wedstrijden uit de Landelijke Jeugd Competitie.

De Choco Nightbike wedstrijd (2019).

Het parcours

Het parcours in het Hoge Bergse Bos bestaat uit drie secties die met elkaar verbonden zijn: ‘de kleine berg’, ‘de middenberg’ en ‘de grote berg’. De totale lengte is zeven kilometer en ruim 160 positieve hoogtemeters. Het is half verhard met metselpuingranulaat. Dit materiaal zorgt ervoor dat het parcours, in het bijzonder na regenval, beter en veiliger te berijden is. De kleine berg is de bult die direct tegen de parkeerplaats van Outdoor Valley aan ligt; de startberg van het parcours. Op de kleine berg is ook een skillspark voor de gevorderde mountainbikers aangelegd. De grote berg is de bult waar je het hoogste punt van het parcours bereikt. Ook wel de skiberg genoemd vanwege de kunstskibaan die op een gedeelte van deze berg ligt.

Het is altijd een hele klus om het parcours voor de wedstrijden in orde te maken.

Stappen maken

Terwijl Ron van Boven onlangs tijdens wedstrijden op het parcours in Bergschenhoek met zijn vrijwilligers de handen vol had met het prepareren van het parcours en het wegschieten van de renners regende het flink. Maar je hoorde geen onvertogen woord van de renners. “Mountainbikers houden van deze omstandigheden”, weet de voorzitter. “We maken stappen als vereniging en daar horen wedstrijden bij. Sinds een paar jaar wijst de KNWU ook weer landelijke wedstrijden aan ons toe. We zouden ook graag weer grotere wedstrijden willen organiseren, maar het ontbreekt ons nog aan genoeg vrijwilligers. Wat zou het mooi zijn weer deel uit te gaan maken van het landelijk onderdeel van de Drie Nationscup.”

Hannah van Boven in de Nederlandse driekleur.

Hannah van Boven

De talentvolle Nederlandse mountainbikester Hannah van Boven is één van de leden van Dirty Hill en kreeg de kans bij de commerciële ploeg Mijn BAD – Liv/Giant Offroad Team. Zij wist haar klasse gestalte te geven door verleden jaar het Nederlands Kampioenschap Mountainbiken bij de junioren vrouwen voor zich op te eisen. De negentienjarige renster uit Capelle aan den IJssel was aanwezig bij een trainingsweekend van het team en reed tevens samen met Monique Zeldenrust naar de overwinning in de Algarve Bike Challenge. De samenwerking beviel beide partijen goed, waarna besloten is om die samenwerking uit te bouwen. Van Boven is nog een onbeschreven blad. Ze rijdt pas sinds 2016 wedstrijden. Dat ging haar tot nu toe echter wel zeer goed af.
“Iedereen in dit team wil elkaar beter maken en dat vind ik erg leuk”, aldus Hannah van Boven. “De combinatie tussen hard trainen en plezier is erg fijn. We worden goed begeleid en we hebben dezelfde visie over bepaalde doelen.” Teamverantwoordelijke Jan Weevers is blij om Van Boven toe te kunnen voegen aan de selectie. “Hannah is een renster die pas enkele jaren wedstrijden rijdt, maar toch al een hoog niveau heeft weten te behalen”, zo zegt hij. “Dat is voor ons een mooie basis om verder te werken. Ik ben er van overtuigd dat wij haar stappen kunnen laten zetten. Dat is ook altijd ons uitgangspunt dat zich richt op de ontwikkeling van offroad talenten.”
De opleiding bij de vereniging lijkt nog meer vruchten af te werpen. Erik Dikker werd onlangs Nederlands Kampioen in de Categorie 1 Jongens Jeugd en mag nu ook de Nederlandse driekleur om zijn schouders dragen.
Het laat zien dat Dirty Hill ook na 25 jaar levensvatbaar is!