woensdag 27 mei 2020 | week 22
Home » Heden & Verleden » Dijkshoorn Bleiswijk: al vijftig jaar een familiebedrijf met ambitie
 Voor Dijkshoorn Bleiswijk werd de basis gelegd door Arie en Gerda Dijkshoorn die inmiddels het roer hebben overgedragen aan zoon Matthijs (links) en Arwin (rechts). Alle werkzaamheden worden door eigen mensen en met eigen materieel verzorgd.

Dijkshoorn Bleiswijk: al vijftig jaar een familiebedrijf met ambitie

In deze aflevering (217) van Heden & Verleden vieren we het 50-jarig bestaan van Dijkshoorn Bleiswijk, een familiebedrijf met ambitie.

Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 – 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.

Door Trees Borkus-Henskens

Dijkshoorn Bleiswijk: al vijftig jaar een familiebedrijf met ambitie

Piet van Galen kon halverwege de vijftiger jaren niet vermoeden dat zijn land nog eens het centrale punt zou worden waar een puur Bleiswijks familiebedrijf zou floreren. Met de komst van schoonzoon Arie Dijkshoorn maakten de koeien plaats voor aardappelen en groeide het bedrijf uit tot een niet meer weg te denken speler in recycling, inname, verwerking, infra-, sloop-, bouw- en grondwerk, verkoop van beton, metselspecie, compost, zand en grond. Van huis uit landbouwers en nog steeds in de agrarische sector van groot belang.

De boerderij van Piet van Galen die moest wijken voor aanleg van de N209.

In 1966 moest boer Piet van Galen met zijn boerderij ‘Ora et Labora’ wijken voor de uitbreiding van plan West. Zijn boerderij stond langs de Frans Halsweg, maar door de komst van de N209 verplaatste het hele bedrijf zich naar de andere kant van de weg. Daar werd een nieuw pand gebouwd. Inmiddels was Piet’s dochter Gerda getrouwd met Arie Dijkshoorn, een boerenzoon die opgroeide langs de Rotte in Bergschenhoek. Hij deed al veel loonwerk en werkte bij zijn vader op de boerderij tot het Recreatieschap Rottemeren zich meldde: boerderijen moesten wijken voor recreatie.
Piet en Arie gingen samen in een maatschap verder aan de huidige Overbuurtseweg. De koeien maakten plaats voor pootaardappelen en een loonsproeibedrijf. In de loze uren werden schuren gebouwd voor het sorteren en koelen van aardappelen die vervolgens via exporteurs de hele wereld over gingen. Daarnaast teelden ze bieten, tarwe en spruiten; zowel op eigen grond als gehuurde percelen in de omgeving. Door de oprukkende tuinbouw werd de grond schaarser, maar dat opende ook perspectief.

Kansen

De tuinbouw leverde kansen op. Dijkshoorn ging van start met het verwerken van restproducten van de tuinders. Ze leenden een oude kraan bij broer (ome) Wim en een kieper en trekker van zijn vader om het afval op te halen. De eerste klant was Walero en die is ook nu nog steeds klant. Een jaar later kochten ze zelf de materialen vanuit ‘de-eerst-iets-verdienen-en-dan-investeren-filosofie’. Daar bleef het echter niet bij: nadat een tuinder vroeg of ze ook puin mee konden nemen huurde Dijkshoorn een puinbreker in en was de volgende tak van het bedrijf een feit. “Daar kunnen we zelf beton van maken,” aldus de creatieve ondernemer. Bij Dijkshoorn werd het circulair werken uit zuinigheid geboren en consequent doorgevoerd. Zand leveren? Geen probleem; het kon geregeld worden. Bij elke volgende stap die werd gezet huurde Dijkshoorn eerst de benodigde materialen om ze vervolgens tweedehands te kopen.
Zoon Arwin was begin tachtiger jaren de gelederen komen versterken en tien jaar later volgde zoon Matthijs. Die ging eerst aan de slag in een paprikakwekerij die Dijkshoorn van de buurman had kunnen kopen, maar het groeiende en steeds drukker wordende familiebedrijf trok hem toch meer. Dochter Lianne koos voor een andere richting, maar voelt zich nog steeds nauw verbonden met de agrarische sector.

Arie in de trekker met zijn schoonvader (rechts) aan de slag en inmiddels verhuisd van Bergschenhoek naar Bleiswijk.

Groei

Begin 2000 werd de boerderij van Van der Lugt gekocht waar een grasdrogerij in floreert, vier jaar later volgde een pand en perceel in Benthuizen van 80 ha dat – door de aanleg van bos – werd onteigend en geruild voor een boerderij en 90 ha in Waddinxveen. Want de aardappelen vormen nog steeds de grootste teelt, naast bieten, tarwe en maïs. Alle machines die nodig zijn voor het werk heeft het bedrijf inmiddels zelf, waardoor ze zowel onafhankelijk als flexibel kunnen werken. In 2010 werd het recyclingbedrijf Van Woerden in Zoetermeer overgenomen waar al het puin wordt gebroken. “Als lokaal/regionaal bedrijf hebben we genoeg te doen. We werken inmiddels met 25 medewerkers, waarvan Mark Luteijn – medewerker van het eerste uur – nog steeds hier aan de slag is. De meeste medewerkers komen uit de buurt en vormen samen een goed en mooi clubje.”

Gecontroleerde productie en levering van diverse soorten vruchtbare grond vanuit de nieuwe volledig overdekte en energieneutrale productielocatie in Bleiswijk.

De toekomst

In 2010 werden plannen gemaakt om zoveel mogelijk overdekt te gaan werken. In een nieuwe verwerkings- en narijpingshal, zodat het bedrijf bij alle weersomstandigheden en bovendien gecontroleerd door kan werken. Het merendeel van de bouw werd in eigen hand genomen: 1200 kuub werd gestort en verwerkt. De opbouw werd uitbesteed en alles is computergestuurd. Bovendien energieneutraal en zelfvoorzienend met 1800 zonnepanelen op het dak. Daarmee kwam het totaal aantal op alle locaties op 3500. De grasdrogerij in Benthuizen schakelde helemaal over op biologische droging.
Inmiddels hebben Arie en Gerda het familiebedrijf overgedragen aan hun zonen Arwin (technisch directeur) en Matthijs (commercieel directeur). Zij verhuisden tevens naar een nieuw huis aan de Overbuurtseweg, waardoor Arwin met zijn gezin bij het bedrijf kon gaan wonen en ook Gerda – al die jaren sterk verbonden met de zaak – het wat rustiger kreeg.
“We willen hergebruik nog veel meer aanpakken en uit afval grondstoffen gaan produceren die plastic kunnen vervangen,” aldus de volgende generatie. “Vroeger noemden ze het zuinigheid, maar die tendens zet zich voort in hergebruik, recyclen, circulair benutten en nuchterheid. Er liggen veel kansen en we blijven alert. Maar de boerenroots blijven en de landbouw vormt nog steeds de basis van ons bedrijf. De rest van het jaar zijn we innovatief actief voor klanten als tuinders, hoveniers, aannemers, overheden en iedereen die gebruik van onze diensten kan maken. We verwerken afval en hieruit ontstaan producten als grond, compost, granulaat, zand en beton die we aanbieden met logistieke ondersteuning. Onze vrachtwagenvloot – opvallend geel met groene accenten – is voortdurend onderweg en kun je overal tegen komen met containers, machines en allerlei producten.”

De wortels van het familiebedrijf zijn stevig verankerd in de landbouw. Ook nu teelt Dijkshoorn diverse gewassen op in totaal 180 ha vruchtbare landbouwgrond. “Grond die wij vruchtbaar houden met compost uit eigen groenrecycling.”

Tenslotte

“Groei is bij Dijkshoorn geen doel; dat is het blijven innoveren en rondkijken wel. Net als goed met elkaar werken voor onze klanten en plezier houden in hetgeen we doen.”
Zaterdag 21 september ontvangt het bedrijf klanten en andere belangstellenden om hen ‘de bron’ van hun bedrijf te laten zien. “U bent welkom vanaf 13.00 uur.”

Arwin en Matthijs; klaar voor de toekomst.

Check Also

Raadhuisflitsen (2)

In deze aflevering (248) van Heden & Verleden het tweede deel met fragmenten uit het …

Geef een reactie