donderdag 6 augustus 2020 | week 32
Home » Algemeen » Dieren blijven Dominique Rovers inspireren

Dieren blijven Dominique Rovers inspireren

Dieren blijven Dominique Rovers inspireren

Berkel en Rodenrijs – Al op jonge leeftijd was het de tante van Dominique Rovers die haar inspireerde creatief actief te zijn. Ook haar ouders stimuleerde haar creativiteit. De Berkelse is nu de tweede beeldend kunstenaar uit Lansingerland die haar werk tot en met 1 maart exposeert in Galerie Bleiswijk.

Trees Borkus-Henskens

Dominique kwam regelmatig in het atelier van haar tante en met verjaardagen of andere feestdagen kreeg de jonge Dominique van haar ouders veelal materialen cadeau waarmee zij zelf aan de slag kon. Van huis uit dus volop gestimuleerd. Ze was pas elf toen ze met olieverf begon. Op de middelbare school koos zij tekenen en schilderen als examenvak en vervolgens werd ze toegelaten op de Kunstacademie in Rotterdam. Grafiek (etsen) werd haar hoofdvak en schilderen bijvak. Ze maakte kennis met tal van technieken en materialen, maar koos uiteindelijk voor olieverf schilderen en pasteltekenen.

Workshops en nachtwerk

Samen met en in het atelier van Aleid Egas ging de Berkelse van start met het geven van workshops. Tot Dominique na vijf jaar in een eigen atelier aan huis cursisten ging begeleiden. “Ze hebben hun eigen idee en gaan daarmee aan de slag. Tijdens hun werk kan ik ze begeleiden; negen cursisten per avond, vier avonden per week. In de loop van de jaren ben ik aan de slag gegaan met schilderen, etsen, beeldhouwen en mozaïek.” Dominique is vaak verbaasd over hetgeen tijdens de avonden wordt gemaakt. “Ik probeer altijd de creativiteit eruit te halen die in elke mens zit.” Zelf kwam ze, toen haar kinderen nog klein waren, niet zo veel aan schilderen toe. Nu ze groter zijn pakt ze haar eigen werk weer volop op. “Ik ben nu bezig het wat groter aan te pakken. Inmiddels ben ik aangesloten bij twee galeries die werk van mij hebben staan: zowel in Amerika als in Den Haag. De werken die in Amerika staan gaan ook mee naar andere staten waar ze worden getoond. In Den Haag hangt mijn werk in drie vestigingen. Het wordt wel lastiger kunst te verkopen. Het aanbod wordt wereldwijd steeds groter. Vroeger kochten mensen iets voor langere tijd, maar dat wordt nu wat vluchtiger.”
Dieren inspireren haar en vormen haar grootste passie. “Groot werken is het fijnste; liefst zo groot mogelijk. Het maken is mijn eerste drijfveer; verkoop geen hoofdzaak. Ik kan niet zonder het schilderen, maar als iets wordt verkocht ervaar ik dat als waardering.” Het schilderen gebeurt veelal in de nachtelijke uren. “Als de cursisten naar huis gaan en het helemaal stil is kan ik me volkomen concentreren en tot drie, vier uur doorwerken. Soms is het moeilijk te stoppen, maar als het te laat wordt kan ik ’s ochtends wat langer slapen. Een iets ander ritme dan de meeste mensen, maar ik voel me er prima bij.”

De expositie ‘Creatief Realisme’ is tot en met 1 maart 2020 te zien op zaterdag en zondag van 12.00 – 17.00 uur in Galerie Bleiswijk, Hoekeindseweg 26a te Bleiswijk, www.galeriebleiswijk.nl . De toegang is gratis.