dinsdag 14 juli 2020 | week 29
Home » Algemeen » Derde kinderboek helpt bij telefoon detox

Derde kinderboek helpt bij telefoon detox

‘Help! Ik verveel me’ van Karin van Driel

Derde kinderboek helpt bij telefoon detox

Lansingerland – Je kind hangt onderuitgezakt met een telefoon op de bank. Veel ouders ergeren zich aan dit plaatje. Maar écht lummelen kun je dit niet noemen. Kinderboekenschrijfster Karin van Driel houdt in haar nieuwste boek ‘Help! Ik verveel me’ een pleidooi voor het echte vervelen. Daar word je creatief van, stelt ze.

Trees Borkus-Henskens

De basis van het boek komt terug in de dialoog tussen moeder en dochter. De moeder ziet haar kind nooit meer ‘hangen en zomaar lekker lummelen’, want de telefoon is altijd in de buurt. Karin: “Bij het spelen met een telefoon zijn je hersenen constant hard aan het werk. Maar even écht lummelen stimuleert creativiteit bij kinderen.” Aan de hand van het verhaal van Sarah geeft ze op speelse wijze voorbeelden en tips aan kinderen vanaf 6 jaar die het vervelen verleerd zijn. Sarah schrikt zich rot als haar ouders haar vertellen dat ze haar telefoon een week lang niet mag gebruiken. Maar na wat gemopper ontdekt ze hoe leuk vervelen eigenlijk kan zijn. De schrijfster spoort kinderen met haar boek niet alleen aan om zich eens lekker ‘ouderwets’ te gaan vervelen, maar geeft ook tips om ze op weg te helpen. Het boekje wordt zo ook meteen een werkboek voor kinderen die zich écht geen raad weten met telefoonloos vervelen.

Telefoon detox

‘Help! Ik verveel me’ is het derde kinderboek van Karin van Driel. Ze kwam op het idee voor het boek nadat haar dochter zich op school boog over het onderwerp ‘telefoon detox’. “Ik ben zeker geen tegenstander van de mobiele telefoon,” geeft Karin aan. “De smartphone is een fantastische uitvinding, waarmee we altijd en overal met elkaar in contact kunnen zijn. Maar te veel op je beeldschermpje kijken kan ook tot isolatie en telefoonverslaving leiden. Face-Time is fantastisch maar face-to-face met je vrienden is nog beter.”

De vruchtbare verveling

Als je hersenen nooit rust krijgen, blijven verrassingsmomenten uit. Daarvoor moet je je soms vervelen. Je gaat dan als vanzelf op zoek naar nieuwe doelen en ervaringen. Het door ouders vaak gevreesde ‘Maaaaam, ik verveel me!’ is dan ook helemaal niet erg. Overlaad kinderen niet met uitjes, nieuw speelgoed of de telefoon, maar geef ze eens een opdracht of uitdaging.
Sarah ontdekt in het boek allerlei manieren om zo’n telefoon detox te overleven. Eerst aarzelend, maar steeds enthousiaster vindt ze allerlei leuke dingen om te doen. Lekker doedelen, een geheimschrift maken of keien beschilderen. Lezertjes ontdekken met haar mee dat minder op je telefoon kijken ook juist iets positiefs oplevert: tijd voor jezelf, tijd om nieuwe dingen te bedenken. ‘Help! Ik verveel me’ is vanaf woensdag 17 juli online te koop: www.timothyboeken.nl, www.boekenbestellen.nl .

Vierde

Kinderboekenschrijfster en kindercoach Karin van Driel schreef eerder twee boeken over Timothy: Boem! Timothy ziet sterren en Timothy en het geheim van Mi-Yu. Met haar derde boek duikt ze in de wereld van Timothy’s buurmeisje Sarah. Ze putte voor het boek onder andere uit eigen ervaringen en die van haar dochters (11 en 16) met hun telefoons.
Het vierde boek staat inmiddels in de steigers: ‘Het Japanse meisje’ waarin de gelijkheid tussen jongens en meisjes centraal staat. Daarnaast is Karin van plan aan het einde van het jaar een boek te presenteren waarin ze kinderen aan de hand neemt om zelf iets te schrijven. Met daarin de stappen uitgewerkt die ze moeten zetten om een boek uit te kunnen geven. Hoe een verhaal in elkaar zit, de valkuilen, personages neerzetten, spanning erin brengen. Haar boeken zijn leuk en fijn om te lezen; niet alleen voor kinderen, maar ook voor coaches. Karin wil zich steeds meer gaan richten op het schrijven, het geven van workshops, lezingen en presentaties in clubs, scholen, bibliotheken.
Voor meer informatie: karinvandriel@me.com of tel. 06 – 22 211 211.