maandag 28 september 2020 | week 40
Home » Sport » Demi Vollering wil debuut bij profs een waardig vervolg geven
Klaar voor een nieuw wielerseizoen.

Demi Vollering wil debuut bij profs een waardig vervolg geven

“Ik hoop op nog betere uitslagen”

Demi Vollering wil debuut bij profs een waardig vervolg geven

Berkel en Rodenrijs – Ze kwam, zag en overwon. Deze slogan mag gerust als etiket worden geplakt op Demi Vollering. De Berkelse wielrenster van Park Hotel Valkenburg mag dan bij de profs met een groot aantal ereplaatsen een opmerkelijk jaar achter de rug hebben, voor het nieuwe wielerseizoen gaat de kwekersdochter (23) nieuwe uitdagingen aan waarbij ze zich ook voor wegwedstrijden enkele ultieme doelen heeft gesteld. Of zoals ze het zelf zegt: “Zeker in zware wedstrijden voel ik me op mijn best en daar moet het dan gebeuren.”

Rien Kuyvenhoven

Vollering was afgelopen transferseizoen de laatste versterking voor de vrouwenformatie van Park Hotel Valkenburg (PHV). Ze had officieel nog een contract tot en met eind 2020, maar dat heeft de leiding van de ploeg er niet van weerhouden onlangs opnieuw met haar om tafel te gaan zitten. Zeker ook, zegt ze, omdat er kapers (lees: andere ploegen) op de kust waren na haar opmerkelijke prestaties van het afgelopen wielerseizoen.
“Ik ben erg blij met mijn nieuwe contract en dankbaar voor het vertrouwen”, zegt Demi Vollering. “Ik geloof en droom van een mooie toekomst in het dameswielrennen en ik denk dat ik mij goed kan ontwikkelen binnen deze mooie en hechte ploeg.” Voor Vollering is 2019 voorlopig het jaar van haar doorbraak bij het grote publiek.

Prestaties

Demi Vollering (Pijnacker, 15 november 1996) is een Nederlands wielrenster die vanaf 2019 rijdt voor Parkhotel Valkenburg. Ze won in 2019 de Volta Limburg Classic, later behaalde ze een zevende plaats tijdens de Amstel Gold Race, werd vijfde in de Waalse Pijl en derde tijdens Luik-Bastenaken-Luik. In mei won ze de proloog van de GP Elsy Jacobs, waar ze tweede werd in het eindklassement op drie seconden achter Lisa Brennauer. Aan het eind van het jaar behaalde ze een vijfde plek in de GP Plouay en maakte ze deel uit van de Nederlandse selectie tijdens het Wereldkampioenschap in Yorkshire, waar ze de wedstrijd openbrak op de eerste beklimming. In oktober won ze de najaarsklassieker Giro dell’Emilia.
“Hier had ik echt niet van durven dromen in mijn eerste jaar bij de profs. Het was een opzienbarend seizoen. Mede doordat ik in een fijne ploeg terecht ben gekomen waar ik me op mijn gemak voel. Ook hebben staf en mede-rensters vertrouwen in mij na ook een goed seizoen bij SwaBo waar ik goede uitslagen in zware wedstrijden heb gereden.”
Wat betreft haar manier van koersen en sterkste punten zegt ze: “Ik heb niet echt een sterke sprint en ook klimmen kan beter. Ik denk nog steeds hoe zwaarder de wedstrijden hoe beter ik me voel. Dat is ook duidelijk te zien in de uitslagen van het afgelopen jaar. Bijvoorbeeld op een steile klim om dan op macht naar boven te komen. Die aankomsten zijn mijn ding. Maar je kunt werken aan het verbeteren van je sprint en het klimwerk.”

Demi Vollering op de mountainbike tijdens haar vakantie in Zuid-Afrika.

Geheugen

Demi Vollering kijkt nu al uit naar het nieuwe seizoen waarvoor ze rond deze tijd van het jaar op trainingskamp is en waar voor het jaar 2020 een basis moet worden gelegd. Doelen genoeg voor een nieuw wielerseizoen, zoals het Wereldkampioenschap in Zwitserland waar haar vriend woont, het Europees Kampioenschap in Italië en bijna vanzelfsprekend het kampioenschap van haar eigen land. Daarnaast hoopt ze op opnieuw een podiumplaats in Luik – Bastenaken – Luik waar de derde plaats van vorig jaar haar het meest heeft aangesproken. Ook een derde plek in Noorwegen staat voor altijd in haar geheugen gegrift.
Na eerder overwogen te hebben om te stoppen met fietsen blijkt de inwoonster van Berkel nu een gewild object voor andere wielerploegen na haar opmerkelijke prestaties bij PHV. Eerlijk: “Ik heb gesprekken gevoerd met andere ploegen. PHV was eigenlijk niet mijn eerste keus. Maar al snel had ik door, dat er veel beloofd werd dat niet waargemaakt kon worden. En ik vind het ook belangrijk in een Nederlandse ploeg te blijven fietsen. We gaan nu tien dagen naar Spanje met een ploeg van zestien vrouwen. Vooral ook een jonge ploeg met een focus op de voorjaarsklassiekers zoals de Ronde van Vlaanderen, Luik- Bastenaken – Luik en de Amstel Gold Race. Ik hoop het eigenlijk nog beter te doen dan het afgelopen jaar. De meeste koersen heb ik nu een keer gereden en je kent dan het parcours een beetje en wat je te wachten staat. We werken ook aan een goede verstandhouding en klik met elkaar.”