zaterdag 8 augustus 2020 | week 32
Home » Algemeen » Debbie Bodewes-van der Marel bakt als de besten

Debbie Bodewes-van der Marel bakt als de besten

Debbie Bodewes-van der Marel bakt als de besten

Berkel en Rodenrijs – In een bakwedstrijd in het RTL programma Koffietijd – dagelijks te zien tussen 10.00 en 11.00 uur – eindigde Debbie Bodewes-van der Marel na enkele uitzendingen op een fraaie tweede plek. Bakken en koken is haar hobby en daar is ze het liefst elke dag mee bezig.

Trees Borkus-Henskens

“In eerste instantie concentreerde ik me op lekker en gevarieerd koken, maar inmiddels is daar het bakken bijgekomen,” vertelt de Berkelse. “Want dat kun je doen op een moment dat het je goed uitkomt. We hebben twee jonge kinderen, dus overdag komt er niet zoveel van. Maar de avonden zijn rustig en dan kan ik lekker bakken.”

Bakwedstrijd

Twee maanden geleden kwam er op Facebook een bericht langs van een bakwedstrijd bij Koffietijd. Debbie schreef zich in en vulde vervolgens spontaan een formulier in. “Een paar dagen later werd ik al gebeld met de mededeling dat ik mee mocht doen.” Op 3 november kwamen in totaal dertig baksters naar het koffietijdhuis te Eemnes; allemaal met een zelfgemaakte taart. De opdracht hiervoor luidde; maak een rustieke, ambachtelijke taart die bij jezelf past. Daar moest Koopmans mix bij worden gebruikt. “Eigenlijk maak ik mijn deeg altijd zelf, maar dat mocht nu niet.” Haar taart met verse cranberrys, rozenwater en granaatappelpitten viel bijzonder in de smaak en ze mocht daarmee door naar de volgende ronde.

Hectisch

Na de tweede ronde – waarin tien deelnemers en een met een wildcard uitkwamen met een taart – mocht Debbie door naar de derde ronde, samen met vijf andere deelnemers.
“De dagen die toen volgden waren pittig, want nu moesten we vier dagen achter elkaar naar Eemnes en ter plaatse taarten maken. Dat werden maandag zandkoekjes waarvoor je een budget van 15 euro kreeg om ingrediënten te kopen. De vijf die dinsdag doorgingen kregen een verrassingsopdracht met boterkoek waarvoor de ingrediënten klaar stonden voor een eigen invulling. Woensdag werkten de overgebleven vier kandidaten aan een taart rond het thema herfst, waarna er drie doorgingen die aan elkaar gewaagd waren. In de finale op donderdag werkten we twee uur aan een feesttaart die een nieuwe Hollandse klassieker kon gaan worden. Twee taarten, waaronder die van mij, werden als beste gekozen, maar er kon er slechts één winnen.”
De taart van Debbie was opgebouwd in lagen: de basis was arretjescake met daarop afwisselend twee maal een laag rood fruit met botercrème en chocoladebiscuit. Vervolgens afgemaakt met Haagse bluf en rood fruit. “Een grote feesttaart en heel lekker,” glundert de 37-jarige Berkelse nog na bij het idee. Ik werd tweede en daar ben ik apetrots op.”
Als prijs ontving Debbie enkele handige en stevige mengkommen. “Maar daarnaast heb ik natuurlijk veel ervaring opgedaan en leuke contacten. Het bakken is voor alle deelnemers een hobby en inmiddels heb ik een eigen foodblog waar ik de recepten opzet van de taarten die ik zelf maak en die ik goed genoeg vind. En een keer per week maak ik een kindvriendelijke taart en ook die komt op mijn blog.”