maandag 28 september 2020 | week 40
Home » Algemeen » De ‘zegeltjeszuster’ draagt haar taak over

De ‘zegeltjeszuster’ draagt haar taak over

De ‘zegeltjeszuster’ draagt haar taak over

Berkel en Rodenrijs – Dertig jaar geleden nam zuster Modesta, toen nog werkzaam in Huize Sint Petrus, het sparen van zegeltjes over van mevrouw Van der Spek. Die wilde gaan stoppen, maar het sparen van zegeltjes – waarvan cadeaus werden gespaard die vervolgens werden verloot – wilde ze niet opgeven. Er konden immers jaarlijks zieken van naar Lourdes reizen.

Trees Borkus-Henskens

Inmiddels heeft zuster Modesta de leeftijd van 86 jaar bereikt en daarom ging ze op zoek naar iemand die het sparen en vergaren van zegeltjes van haar kon overnemen. Die vond ze in de persoon van Ans Uijttewaal. De reis naar Lourdes werd te kostbaar en daarom werd het een reis naar bedevaartsoord Beauraing. Ans weet: “In de dertig jaar dat zr. Modesta de zegelactie deed, zijn er 74 personen van de opbrengst met de Beauraing-reis mee geweest.”

Alle soorten

De soorten zegeltjes zijn veranderd, maar in de loop der jaren zijn er wel steeds meer verschillende soorten bijgekomen. Alles wordt gespaard en de zuster kreeg stapels bonnen. “Van mensen uit Lansingerland, maar ook van de zusters van onze congregatie die verspreid door het land wonen. Alle soorten zijn welkom, als er maar cadeaus mee gespaard kunnen worden. De meeste bonnen die we momenteel binnen krijgen zijn de bonnen van Douwe Egberts.”
De loterij vindt altijd plaats tijdens de jaarlijkse contactdag van de parochie. Voor die tijd worden de bonnen uitgezocht en soort bij soort verpakt. Vervolgens ging de zuster naar de Douwe Egbertswinkel in Rotterdam, maar die is inmiddels gesloten en nu kan ze ermee bij de Blokkerwinkels terecht die een speciale kast vol cadeaus presenteren. Maar ook andere bonnen worden ingeleverd en verruild voor leuke geschenken die allemaal worden ingezet tijdens de loterij.

Verzamelen

Bij Huize Sint Petrus had de zuster een eigen postvakje waar iedereen zijn zegeltjes in kon doen en veelal werden ze in de bus bij de zuster thuis aan de Venus gestopt. Toen besloten werd dat er een opvolger zou moeten komen keek de zuster eens rond in het zangkoor waar zij lid van is om het vervolgens aan mede koorlid Ans te vragen. Die stemde toe en is inmiddels volop bezig met het uitsorteren van de zegels om er een beetje kijk op te krijgen. De zegels kunnen bij haar aan de Händelstraat 24 in de bus worden gegooid, maar ook blijft de bus bij Petrus intact, evenals de bus bij zuster Modesta aan de Venus 24. “We hopen met de opbrengst nog veel mensen een reis naar Beauraing te kunnen laten maken,” is de wens van zowel de zuster als haar opvolgster Ans.