zondag 24 januari 2021 | week 03
Home » Algemeen » De ‘Vraag van de week’

De ‘Vraag van de week’

De ‘Vraag van de week’

Vorige week was de vraag: Wat vindt u van een vuurwerkverbod? Met die vraag sloten we helemaal aan bij de actualiteit. Het kabinet besloot namelijk afgelopen vrijdag tot een eenmalig vuurwerkverbod, alleen dit jaar tijdens Oud en Nieuw. Zo wordt de zorg ontlast en daarop hadden burgemeesters en politie sterk aangedrongen. Er zal volgens minister Grapperhaus streng worden gehandhaafd en overtreders kunnen op een boete van minimaal € 100 rekenen, en bovendien een aantekening in het strafblad.

Van de 188 (!) lezers die hun mening hierover gaven is 9% het eens met een tijdelijk verbod van vuurwerk, maar vindt 18% dat het afsteken van grondvuurwerk en siervuurwerk gewoon moet kunnen. Veruit de meeste lezers vinden echter dat het wel verder mag gaan dan alleen een verbod voor dit jaar, want 55% is voor een permanent totaalverbod van vuurwerk.
Lijnrecht daartegenover staat 6% van de lezers, die gewoon afsteken waar ze dan zin in hebben, ondanks een verbod.
De vuurwerkbranche krijgt € 40 miljoen compensatie voor het al ingekochte vuurwerk dat nu op de plank moet blijven liggen. Misschien kunnen gemeenten daarmee veilig te bezoeken vuurwerkshows organiseren, waarvoor uiteindelijk 12% van onze lezers wel iets voelt.

Geen Sinterklaas?

Sinterklaas is weer in het land, maar het levert geen massale bijeenkomsten op. En een huis vol met een heuse Sinterklaas en een Veegpiet; het gaat ‘em vast niet worden dit jaar. Volgens de huidige coronamaatregelen mag elk huishouden maar enkele gasten ontvangen. Dus met opa en oma gezellig pakjesavond houden kan net nog. Maar met de hele familie, broers en zussen, ooms en tantes, goede vrienden en hun kinderen… het zit er niet in als je je strikt aan de regels van de overheid houdt. En die zijn per slot van rekening voor ons aller bestwil en bedoeld om verspreiding van het virus te voorkomen, nietwaar!? Zaterdag 5 december zullen de regels voor horeca en (sport)verenigingen ook nog niet verruimd zijn, dus daar met elkaar de gezelligheid zoeken gaat ook al niet lukken. Pffff.
Wat gaat u dit jaar doen? Slaat u het feest maar een keer over, of wilt u de lokale middenstand toch blijven steunen door iets leuks voor uzelf en uw gezinsleden te kopen? Misschien bent u uit voorzorg al niet op vakantie geweest, maar zijn de grenzen van uw loyaliteit nu wel bereikt. Verdeelt u de festiviteiten door het met uw geliefden en vrienden over meerdere dagen en verschillende plekken te verdelen? Past dat in het advies om zo min mogelijk op reis te gaan en het aantal contacten te beperken? Of trekt u zich helemaal niets van de regels van de overheid aan en doet u gewoon waar u lekker zelf zin in hebt?

De vraag van week 47:

Hoe gaat u dit jaar het Sinterklaasfeest vieren?

Ga naar de homepage van www.herautonline.nl en breng vóór maandag 23 november eenmalig uw stem uit door te kiezen voor één van onderstaande mogelijkheden:
– Ik vier nooit Sinterklaas
– Ik vier dit jaar maar een keertje geen Sinterklaas
– Ik vier het alleen met het eigen gezin
– Ik hou me aan de regels en nodig het maximum toegestane aantal gasten uit
– Ik vier het met verschillende mensen op verschillende dagen en op verschillende plekken
– Ik trek me niets van de coronaregels aan en vier het zoals ik gewend ben