zaterdag 28 november 2020 | week 48
Home » Algemeen » De ‘Vraag van de week’

De ‘Vraag van de week’

De ‘Vraag van de week’

Vorige week plaatsten we een ‘Vraag van de week’ over het toenemend aantal fietsen dat gestolen wordt. De vraag was: Bent u vóór plaatsing van camera’s in gebieden waar veel fietsen worden geparkeerd maar geen bemand toezicht aanwezig is? Hierop antwoordde een ruime meerderheid van 86% met ja en 14% met nee. Een duidelijk signaal naar de lokale overheid.

Coronamaatregelen

We zitten zonder enige twijfel midden in de tweede golf van de coronapandemie. Ziekenhuisafdelingen lopen veel te snel vol en reguliere gezondheidszorg wordt al weer afgebouwd. Dat vraagt om aanvullende maatregelen en die zijn dan ook nog zeker drie weken van kracht. Deze keer geen intelligente lockdown of de veelgevraagde totale lockdown, maar een gedeeltelijke lockdown. Daarin worden sommige sectoren gedeeltelijk en andere compleet getroffen. Alle horeca is dicht, afhalen en bezorgen blijft echter mogelijk. Voorstellingen en optredens gaan terug naar dertig toeschouwers, en dat aantal gasten geldt ook voor bruiloften. Veel kerken volgen het advies om het aantal bezoekers tot dertig te beperken ook. Thuiswerken blijft het advies, evenals om zo min mogelijk op reis te gaan. De (recreatieve) sport gaat gedeeltelijk op slot. Weer geldt het groepsmaximum van vier personen, maar nu ook voor samen buiten sporten.
Het gaat er uiteindelijk om het aantal contacten tot een minimum te beperken en zo verspreiding van het virus te voorkomen. Intelligent of niet, sommige activiteiten kunnen weer even niet, maar het totaalpakket van maatregelen ligt toch bij de burger zelf. U heeft met uw gedrag invloed op de actualiteit.
Uit onze peiling van twee weken geleden bleek dat slechts 59% het advies tot het dragen van een mondkapje zou gaan opvolgen. Wij vragen ons af wat de bereidheid van de Lansingerlanders is nu dit pakket van maatregelen op hun bord ligt. Doen we het (nog) samen en houdt u (nog) vol? Hoeveel discipline kunt of wilt u nog opbrengen, de komende weken, maar ook daarna? Want dat de basismaatregelen blijven gelden (anderhalve meter afstand houden, handen wassen, zoveel mogelijk thuis werken, mondkapje in OV en openbare ruimten, bij klachten thuis blijven en testen) is duidelijk. Na deze gedeeltelijke lockdown is het virus immers nog steeds niet weg.

De vraag van week 43:

Dus is de indringende vraag aan u: Gaat u zich aan de regels houden om verspreiding van het virus te voorkomen?

Ga naar de homepage van www.herautonline.nl en breng vóór maandag 26 oktober éénmalig uw stem uit door ‘ja, natuurlijk’, ‘nee, echt niet’ of ‘ik weet niet of ik dat (nog) wel kan’ aan te klikken.