zondag 28 februari 2021 | week 08
Home » Algemeen » De ‘Vraag van de week’

De ‘Vraag van de week’

De ‘Vraag van de week’

Vorige week was de vraag: Wat is de geestelijke gezondheidszorg voor de toekomst van onze jongeren u waard? Slechts twintig lezers reageerden hierop, wellicht omdat u er te weinig van weet of er zelf niet mee in aanraking komt. Toch maakt 10% van de jongeren onder de 18 jaar gebruik van Jeugdhulp. En dat aantal neemt nog steeds toe.

Zeventig procent van die lezers denkt dat er altijd in de eerste lijn begonnen moet worden met het verlenen van hulp, dus bij de praktijkondersteuner van de huisarts of de jeugdcoach op school, en dat er dan pas moet worden doorverwezen. De resterende 30% vindt gewoon dat direct alle zorg geboden moet worden die nodig is, wat het ook moet kosten; we zijn immers een rijke gemeente.

Goede voornemens

Het nieuwe jaar is al weer drie weken oud. Bent u een lezer die het nieuwe jaar altijd met goede voornemens begint om nog gelukkiger te worden of uzelf fitter te voelen? Vooral na een jaar waarin allerlei zekerheden van het leven in een ander perspectief komen te staan. Heeft de coronacrisis u geleerd dat het voortaan anders moet?
Gaat u bijvoorbeeld op een andere manier ‘quality time’ aan uw gezin besteden? Gaat u iets aan uw overgewicht doen of moeten de coronakilo’s er weer af? Betekent dat minder snacken en snoepen en voortaan gezonder eten? Elke dag naar buiten gaan, een stukje fietsen, de stappenteller installeren of een twintig-minuten-ommetje maken met de App van de Hersenstichting? Gaat u eindelijk stoppen met roken of (teveel) alcohol drinken? Minder tijd voor een scherm doorbrengen en in plaats daarvan muziek maken, ontspannen naar muziek luisteren of een goed boek lezen? Rustig wat knutselen, handwerken of schilderen? Zodat u lekker positief en creatief bezig bent in plaats van terecht te komen in een negatieve gedachtestroom en uiteindelijk in een neerwaartse spiraal?
Ook dan geldt het credo ‘hou vol!’

De vraag van week 3:

Wat is er tot nu toe van uw goede voornemens terechtgekomen?

Ga naar de homepage van www.herautonline.nl en breng vóór maandag 25 januari éénmalig uw stem uit door te kiezen voor één van onderstaande mogelijkheden:

– het is me nog elke dag gelukt
– soms lukt het, soms niet; maar ik hou vol
– niet goed; als het zo door gaat kan ik er beter mee stoppen
– niets; ik ben al weer afgehaakt
– nog niets, maar nu ga ik echt beginnen