vrijdag 4 december 2020 | week 49
Home » Sport » De toekomst in de sportwereld ligt in handen van de jeugd (2)
Het Hoekse badmintontalent Charissa Kuiper tekende een sponsorcontract met FZ Forza en is dagelijks op de baan te vinden.

De toekomst in de sportwereld ligt in handen van de jeugd (2)

Lansingerland – Terwijl alle ogen zich richtten op de Olympische Spelen zocht De Heraut enkele talenten in Lansingerland op die nog erg jong, maar al veelbelovend zijn in hun sport. Deze week Charissa Kuiper, een talent van 15 jaar uit Bergschenhoek, maar al in het bezit van tal van bekers en overwinningen. Ze koos voor badminton; de snelste racketsport ter wereld.

Trees Borkus-Henskens

“Het zit bij ons thuis in de genen,” begint Charissa haar relaas. “Mijn vader hanteert al vele jaren het badmintonracket en als jong kind ging ik graag met hem mee. Zelf startte ik op 7-jarige leeftijd met zowel tennis als badminton, maar die combinatie bleek niet optimaal. Het werd uiteindelijk badminton bij BC Schollevaar in Capelle a/d IJssel. Het ging zo goed dat ik toen ik 10 was mocht voorspelen voor toelating tot de Badminton Academie Zuid-Holland. Met extra trainingen voor kinderen met talent. Tot de middelbare school speelde ik daar en kwam ik in de B selectie. Ik speelde tevens twee jaar bij de vereniging Zundert Velo in Wateringen. Daarna kon ik door naar de A selectie en werd leerling van het Segbroek College in Den Haag; een Lootschool (Topsport Talent school) die helemaal gericht is op sporters en de lesroosters daarop aanpast. Vijf dagen in de week ga ik eerst trainen voor ik naar school ga. Gelukkig werkt mijn vader in Den Haag, dus ik kan elke ochtend met hem meerijden.”

Senioren

Omdat Velo geen seniorencompetitie heeft stapte Charissa over naar DKC in Den Haag; ze gaat landelijk in de 2de divisie spelen. “In de jeugd speel ik alleen nog de Masters. Ook de opzet van de Badminton Academie verandert; de naam wordt Regio Trainingscentrum en ik ga er vier ochtenden trainen.” Charissa is lid van de Nederlandse jeugdselectie en is regelmatig op buitenlandse banen te vinden.

“De selectie tot 17 jaar bestaat uit twaalf spelers. We trainen op Papendal waar ook de top van Nederland – waaronder de Olympische kandidaten – trainen. Soms mogen we met ze meetrainen of spelen. Er zijn daar ook trainingskampen ter voorbereiding op grote toernooien. Ik speelde al in onder andere Denemarken, Zwitserland.” Vandaag (24/8) vertrekt ze met de Nationale jeugd selectie U17 naar Duitsland waar zij deel zal nemen aan de Langenfeld Cup.

In de ranglijst van de Junior Master staat de Hoekse bovenaan; daarom mag ze meedoen aan de Junior Master Cup. “In de herfstvakantie volgt de Dutch Open met toppers vanuit de hele wereld.” Dubbelen is favoriet. “Als je een leuke partner hebt tenminste,” overdenkt ze lachend hardop.

Inzet

Voor de komende twee jaar heeft Charissa een sponsorcontract mogen tekenen met FZ Forza,  een groot bekend Deens badmintonmerk. Voor de eerste keer en gerealiseerd door Michel da Silva. In kleding van dit merk zal zij zowel in de competitie als op toernooien te zien zijn. Maar zij zet zich ook in voor haar sport met training geven aan kinderen van 8 tot 12 jaar.

“Ik ga nu naar 4VWO en tot nu toe is alles goed te combineren en heb ik er veel plezier in. Het blijft echter zaak zowel goed te plannen als te regelen!”