zaterdag 8 augustus 2020 | week 32
Home » Algemeen » “De situatie is zorgwekkend”

“De situatie is zorgwekkend”

Jongerenwerk voert campagne alcoholgebruik jeugd

“De situatie is zorgwekkend”

Bergschenhoek – Vijftig procent van alle jongeren in de leeftijd van twaalf tot en met zestien jaar nuttigt weleens alcohol. In het basisonderwijs weten één op de acht leerlingen – leeftijd elf, twaalf jaar – hoe sterke drank smaakt. Sytse Meijer, jongerenwerker bij Stichting Jeugd en Jongerenwerk in Lansingerland, schrikt overigens niet van deze cijfers. “De situatie is wel zorgwekkend.”

Arie van Driel

Meijer: “Het drinken van alcohol is ingebed in onze cultuur. ´s Avonds bij het eten staat de fles wijn uit gewoonte op tafel. Op warme dagen pakken we als vanzelfsprekend een of meer biertjes. Drinken is een sociaal dingetje. Jongeren krijgen dit van hun ouders mee. En thuis aan sterke drank komen is voor hen ook niet moeilijk. Bovendien zijn ze inventief. Ze vullen een frisdrankflesje met alcohol en hopen dat hun ouders dat niet merken. Op straat of op school mixen ze dat met wodka. Waarom wodka? Dat ruik je niet.”

Nadenken

Samen met zijn collega´s werkt Meijer deze maand letterlijk op straat. Om daar met de jeugd het gesprek aan te gaan over de gevaren van alcohol en hen voor te lichten over de (uit-)werking van sterke drank. Daarnaast hangen in Lansingerland inmiddels op tal van door jongeren én hun ouders bezochte plekken posters met quotes die hen aan het nadenken moeten zetten. ‘Ben jij degene die ervoor zorgt dat je kind aan de drank raakt?’
“Nogmaals. Omdat drinken onderdeel van onze leefgewoontes is, zien ouders niet de gevaren van alcohol voor hun kinderen. In een open gesprek zonder oordeel van onze kant, willen wij hen daar bewust van maken. Door middel van kennisoverdracht. Als jongerenwerkers proberen wij zoveel mogelijk aan de voorkant te zitten. Puur voorlichten, op een laagdrempelige manier.”

Grenzen

“Op dit moment is er de discussie gaande of je als ouders je kind tot achttien jaar sterke drank moet ontzeggen. Terwijl ouders de discussie moeten voeren over de vraag ‘waar zijn we mee bezig?’ Wij vinden dat je als opvoeder duidelijke grenzen moet stellen. Zoals een kind eerlijk tegen zijn vader en moeder moet zijn. ‘Sorry. Maar ik kreeg dat biertje aangeboden’. Jongeren zijn kuddedieren. Wie binnen een groep niet drinkt, valt er buiten en krijgt het zwaar. Dan hoor je ineens nergens meer bij. Indrinken doen ze in groepsverband. Binge drinken, ook weer zo´n fenomeen onder de jeugd. Zoveel mogelijk alcohol in korte tijd achterover slaan. In de volksmond heet dat comazuipen. Een literfles zoete drank drinken ze in een half uur leeg. Een liter… Bij zoete drankjes proef je de alcohol namelijk niet, zodat ze meer kunnen hebben. Denken ze, tenminste.”
Onderdeel van de campagne is de alcoholvrije cocktail die door het jongerenwerk in Lansingerland in de maand juli wekelijks wordt gepresenteerd. De cocktails zijn samengesteld door Bas de Rooij uit Bergschenhoek. Jongerenwerkers delen free cards met het recept van het drankje aan de jeugd uit.

Drugs

Los van de zorgen om het drankgebruik onder lokale jongeren, Meijer ervaart het gebruik van en de handel in soft drugs als een tweede groot probleem. “Eén belletje is tegenwoordig al voldoende om aan drugs te komen. Je belt je dealertje en vervolgens komt er een scootertje langs om het spul bij je thuis te bezorgen.”