zondag 24 januari 2021 | week 03
Home » Lezersschrijven » De Parel van Lansingerland

De Parel van Lansingerland

Als bewoners van Lansingerland mogen we enorm trots zijn op dat deel van Rodenrijs, het Hillegersberg van onze gemeente, dat ten westen van Rodenrijs richting Bovendijk ligt. Het is een prachtig gebied naast en rondom natuurgebieden waar jaren terug nog grote tuinderijen waren gevestigd en nu een prachtige villawijk is verrezen waar mensen en gemeente veel in hebben geïnvesteerd.
Mijn verbazing en teleurstelling zijn echter groot als ik het voormalige terrein van transportbedrijf Gebr. In ’t Veen zie.
De iets oudere inwoners onder ons weten nog wel, dat een van de grootste transportbedrijven van Nederland, Gebr. In ’t Veen, aan de Rodenrijseweg gevestigd was. Het lag in een agrarisch gebied. Het transporteerde voor de Gebr. Havenaar (Haluco) groente en fruit naar de grote Duitse handelsmarkten. Als kind mocht ik vaak mee met chauffeur Wim Verhoef die in een van de nieuwste Volvo’s van Gebr. In ’t Veen reed, een waar feest.
Op het terrein is nu een handel in gebruikte personenwagens, gebruikte en afgekeurde vrachtwagens, onderdelen en een sloopbedrijf bedoeld voor export naar derde wereldlanden gevestigd. Het bedrijf geeft overlast aan het hele gebied en de buurtbewoners alsmede uitzicht op hopen oud ijzer. Voor een buitenstaander is dit een enorme aanfluiting. De eigenaar van dit bedrijf zal wel ver weg wonen in een riante villa, de aanblik zal hem een zorg zijn.
De naast gelegen tuinderij is door het bedrijf opgekocht om daar het sloopbedrijf te ontwikkelen met dank aan de gemeente Lansingerland voor het verstrekken van een vergunning, de zoveelste blunder.

Herman Pruisken
Berkel en Rodenrijs