donderdag 28 januari 2021 | week 04
Home » Algemeen » De Paardestal haalt nu ongeveer 70% van de normale omzet
Jan Beek achter de laptop. Foto's: John Hofman.

De Paardestal haalt nu ongeveer 70% van de normale omzet

Hoe werd 2020 beleefd?

De Paardestal haalt nu ongeveer 70% van de normale omzet

Berkel en Rodenrijs – Vanaf het begin van de coronacrisis moest kringloopwinkel De Paardestal haar deuren voor vier maanden sluiten. Vanaf augustus was er weer wat meer mogelijk en gingen de deuren weer open, zij het onder strikte regels waar zowel het team vrijwilligers als de bezoekers zich aan moesten houden. Dat lukte, dankzij de inzet van al die vrijwilligers, waarvan sommige wat huiverig waren om weer te beginnen. Helaas is De Paardestal opnieuw gesloten, in ieder geval tot 19 januari aanstaande.

John Hofman

Hoe is het ze, na heropening, vergaan? De Heraut sprak vlak voor de huidige lockdown met penningmeester Jan Beek, al lange tijd samen met zijn echtgenote vrijwilliger in De Paardestal. Het is in feite een wekelijks uitje voor beiden en ze doen het werk met veel plezier. Jan is tevens de man die regelmatig wat (waardevolle) spullen op Marktplaats te koop zet. “In de periode dat we gesloten waren, kwamen er nog regelmatig wat spullen binnen en via Marktplaats verdienen we dus nog af en toe wat centjes, maar dat is slechts een druppel op de gloeiende plaat”, aldus Jan. Na de heropening in augustus was de kringloopwinkel enkel op de dinsdagmiddag open om uit te testen of het goed ging. Er waren tevoren maatregelen getroffen, zoals het plaatsen/ophangen van schermen van plexiglas, waarachter de vrijwilligers de klanten konden bedienen en uiteraard zoveel als mogelijk met mond-/neuskapjes op. Er kwam een looproute en bij de ingang maximaal 25 mandjes, zodat er nooit meer dan 25 personen binnen waren. Op een A-viertje werden de goederen die men kocht, opgeschreven en bij de uitgang aan de kassa, per pinbetaling, afgerekend. Daar was ook de uitgang. Jan: “Deze maatregelen hebben we erin gehouden, want het blijkt goed te werken. We zijn erg voorzichtig en willen het zo veilig mogelijk doen en geen enkel risico lopen. De vrijwilligers hebben een leeftijd waarmee ze tot de risicogroep behoren. We hopen na 19 januari weer open te kunnen gaan en ook dan zullen we al deze maatregelen voortzetten.”

Opslag in container

Ja, sluiting is moeilijk voor het team vrijwilligers. Iedereen mist de gang naar de winkel op dinsdagmiddag én de hele zaterdag. Jan: “Dan gaat men er toch aan denken om wat anders te gaan doen in de vrije tijd. Voor ons als bestuur een reden om alle zeilen bij te zetten het team bij elkaar te houden c.q. terug te krijgen. Uiteraard hadden en hebben we begrip voor degenen die het te riskant vinden om weer te komen.”
Er is een container gehuurd om daar de goederen in ontvangst te nemen en even op te slaan. “Dat hebben we zo kunnen regelen met het kerkbestuur. Ernaast staat onze bus. Er komt helaas nog allerlei ‘rommel’ binnen, dat in feite bestemd is voor de vuilstort in Bergschenhoek. Dat moeten wij zelf wegbrengen. Je kunt het niet altijd voorkomen, want soms liggen de goede spullen bovenop, terwijl de rommel ondering zit. Daarom een verzoek aan mensen die spullen brengen: wat niet meer te verkopen is, breng dat direct naar de vuilstortplaats. Dat scheelt ons tijdelijke opslag en veel werk!”
De Paardestal doneert, naast alle goede doelen, ook aan de r.k.-kerk. “We betalen geen huur voor de winkel onder de kerk, maar doneren dus. In feite komt dat op hetzelfde neer.”

Minder inkomsten

De Paardestal mist dit jaar veel inkomsten. Vanaf augustus is het weer wat gaan lopen, maar nu de deuren opnieuw gesloten zijn en ook de kerstinkomsten worden gemist, neemt de terugval weer toe. “We komen nu ongeveer aan 70% van onze normale omzet en die gemiste 30% is dus behoorlijk veel”, weet de penningmeester te vertellen. Toch heeft men kans gezien, dankzij een ‘buffer’ die er nog was, om vragen/verzoeken vanuit de Derde Wereld projecten te belonen. Men vroeg niet enkel geld om bijvoorbeeld een schoolgebouw af te bouwen, maar ook geld voor voedsel. De arbeiders daar bouwen alleen verder als ze ook te eten krijgen. Ook wordt een gedeelte van de opbrengst besteed aan de maatregelen, zoals desinfectiemiddelen en spatschermen. Er werken nu 50 vrijwilligers mee aan de kringloopwinkel en die zijn uitsluitend bezig voor goede doelen! Petje af voor deze mensen.
In normale tijden is De Paardestal geopend op dinsdag van 13.30 tot 16.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur. Ze is gevestigd aan de Noordeindseweg, achter de r.k.-kerk. Zoals gezegd, de deuren zijn nu voorlopig even gesloten.