donderdag 28 januari 2021 | week 04
Home » fbpost » De ommekeer in haar leven bevalt Diane Valkenburg uitstekend

De ommekeer in haar leven bevalt Diane Valkenburg uitstekend

“Die verbouwing was een mooie manier om van topsport af te kicken”

De ommekeer in haar leven bevalt Diane Valkenburg uitstekend

Lansingerland – Ze zit er heel ontspannen bij. Alhoewel schaatsen altijd als een rode draad door haar leven zal blijven lopen, bevalt het jaar zonder wedstrijden Diane Valkenburg tot nog toe uitstekend. “Het gaat goed met me en het doen van nieuwe dingen is ook een belevenis. Ik sta nog veel op het ijs, maar het is ook prima om niet meer aan de start te staan en geen trainingsschema’s meer te hoeven volgen”, aldus de geboren Bergschenhoekse. Momenteel brengt ze haar studie bewegingswetenschappen in praktijk.

Rien Kuyvenhoven

Na negen jaar internationale wedstrijden en daarvoor elf jaar bij IJsclub Bleiswijk/Lansingerland actief te zijn geweest, werd het stil rond Diane Valkenburg. We hoorden een jaar lang niets of weinig van de voormalig schaatsster die vooral inwoners uit onze regio aan de buis hield en haar zelfs volgden tijdens de Wereld- en Europese Kampioenschappen en de Olympische spelen in Vancouver.
Stil zitten is er voor Valkenburg echter niet bij. “In alle rust ben ik al een tijd hard aan het werk. Met de testfiets heb ik er al 190 inspanningstesten op zitten en afgelopen voorjaar en zomer heb ik sporters begeleid naar hun mooiste sportieve uitdagingen. In de laatste anderhalf jaar maakte ik veel mooie ontwikkelingen door. Ik nam afscheid van de topsport, ik verbouwde mijn huis en richtte mijn eigen bedrijf op en ging trainingen geven. Ik startte met het afnemen van testen en ben trainingsprogramma’s gaan schrijven. Om het plaatje compleet te maken, werkte ik in de afgelopen periode hard aan mijn website die officieel in de lucht is. ‘Beter Trainen, Beter Schaatsen en Beter Afvallen’, ik ben er onwijs trots op”, vertelt ze enthousiast.

Goud

Anderhalf jaar geleden schaatste ze haar laatste wedstrijd. Tijdens de World Cup Finale in Heerenveen nam ze afscheid van de sport waarin ze negen jaar lang op het hoogste niveau meedeed. “Tijdens mijn schaatscarrière dacht ik al na over wat ik erna zou willen gaan doen”, kijkt ze terug. “Ik studeerde bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Er zijn niet veel schaatsers die studeren naast hun topsport. Ik vond het belangrijk om mezelf op een ander vlak te ontwikkelen, na te denken, nieuwe dingen te leren. Het gaf me afleiding tijdens het schaatsen. En met de combinatie topsport en deze studie had ik goud in handen”, is ze nog steeds tevreden over de ingeslagen weg. Een studie van onderzoeken uitvoeren, inspanningstesten afnemen en anatomie, ontleden in de snijzaal.
Valkenburg: “Ik vond en vind het allemaal prachtig. Wat ik leerde in de collegebanken tijdens vakken als biomechanica, trainingsfysiologie en anatomie kon ik meenemen naar mijn trainingen op het ijs. En mijn trainingservaring hielp mij in het begrijpen van de studiestof. Tijdens mijn studie ben ik van het doen van onderzoek gaan houden. Het is fantastisch om je iets af te vragen, een onderzoek op te zetten, data te verzamelen, resultaten te begrijpen en daarmee een antwoord op je vraag te vinden.”

Leren

Ook privé zat Diane Valkenburg (33) niet stil en ze wist in Hoogmade een volgende fase aan haar leven toe te voegen. Werk dat ze voorheen waarschijnlijk nooit voorzien had. Bezig zijn, noemt ze het vooral, en het resultaat mag er zijn. “Nadat ik uitgeschaatst was, kocht ik samen met mijn vriend een oud huis dat verbouwd moest worden. Het was een mooie manier om van topsport af te kicken. Even iets heel anders. Van mijn vader (Fred Valkenburg, red.) leerden we timmeren. De metselaar leerde ons muren op te bouwen en van de vloerenlegger hoe we een houten vloer moest lijmen. Fantastisch vond ik het om nieuwe plannen te maken en aan iets moois te bouwen”, is ze terecht trots op het levenswerk samen met haar vriend.
Valkenburg over het vervolg: “Toen het grootste gedeelte van de verbouwing erop zat, begon ik met het geven van trainingen bij RTC (Regionaal Talenten Centrum Zuid West) en het afnemen van inspanningstesten. Vanuit deze testen met korte trainingsadviezen kwam steeds vaker de vraag om een passend trainingsschema te maken. In het afgelopen voorjaar en de zomer heb ik sporters begeleid naar zo sterk mogelijke prestaties tijdens de Marmotte, Giro di KiKa, Alpe d’HuZes, Sellaronda Hero en Tour for Life. Met een inspanningstest komen we er achter waar je staat, waar verbeteringen te behalen zijn en welke trainingen het beste bij je passen. Ik vind het mooi om vervolgens een passend trainingsprogramma te schrijven, training te geven en tussentijds te evalueren hoe je het ervaart.”

Plafond

De hoogtepunten, maar ook een mindere periodes, zijn nog niet uit het hoofd verdwenen. Na een val bij het skeeleren in 2014 zegt ze bang te zijn geworden om te vallen. “Daarna heb ik niet meer mijn oude niveau bereikt. Ook de periode waarin er een verschrompelde nier verwijderd moest worden, was een aanslag, maar dat kwam snel weer goed.”
De hoogtepunten winnen het echter van de tegenslagen. Diane Valkenburg mocht als topsporter ook deelnemen aan de Olympische spelen in Vancouver. “Een mega toernooi! De drukte, belangstelling, de pers en het ontmoeten en samenzijn met veel andere atleten en sporters in één dorp. Vroeger keek ik naar de Spelen zonder te beseffen dat ik ooit zelf zou deelnemen aan dit evenement. En dan komt het moment waarop je denkt ‘zie me daar eens staan’.”
Andere hoogtepunten schudt ze vervolgens zo uit haar mouw. Want een tweede plaats op de 1500 meter tijdens de Wereld Kampioenschappen in Inzell en eveneens een tweede plek op het WK allround afstanden in Hamar brachten verschillende medailles naar Bergschenhoek.
“Ik wilde altijd maar beter en me steeds verder ontwikkelen. Maar op een gegeven moment zat ik aan mijn plafond en lukte dat niet meer met schaatsen. Nu is voor mij de tijd gekomen om het over te brengen op talenten en dat geeft ook heel veel voldoening”, aldus Diane Valkenburg.