dinsdag 24 november 2020 | week 48
Home » Algemeen » De langste eettafel van Lansingerland met ruim honderd gasten
Meer dan honderd gasten genoten mee aan de langste eettafel van Lansingerland.

De langste eettafel van Lansingerland met ruim honderd gasten

Lansingerland – Ruim honderd gasten schoven woensdagmiddag 27 januari rond de klok van twaalven aan aan de langste eettafel van Lansingerland. Een initiatief van Sensoor, gerealiseerd in nauwe samenwerking met zowel de gemeente als leerlingen en hun docent van Wolfert PRO, de ‘buren’ die het klaarmaken van de gerechten voor hun rekening namen.

Trees Borkus-Henskens

In alle vroegte waren de leerlingen al volop in touw in de keuken van de school om de lunchgerechten te bereiden onder leiding van hun leraar Alfons Hengst. Hij had Shakira, een van de leerlingen, gevraagd een team samen te stellen dat er voor voelde mee te werken en dat was heel goed gelukt. Ze maakten echter niet alleen klaar, maar ze serveerden ’s middags ook uit en dat ging Shakira, Ikram, Melissa, Romi, Esmée en Tessa heel goed af!

Succes

Het was de eerste keer dat de langste eettafel van Lansingerland werd georganiseerd. Een lunch tegen eenzaamheid, want ook in onze gemeente wonen veel mensen die dagelijks alleen aan tafel zitten, soms dagen niemand zien of spreken en zich altijd of regelmatig eenzaam voelen. Iedereen kon zich aanmelden voor de lunch en met name voor de organisatoren was het spannend om mee te maken hoeveel mensen gehoor zouden geven aan de uitnodiging. Die woensdagmiddag waren alle plekken aan de lange tafel bezet en telde men 110 gasten. Met onder hen ook enkele brandweerlieden, schrijvers die bezig zijn met een boek over eenzaamheid, ouders met kinderen en gasten die iemand begeleidden.

Onderschat probleem

Ook wethouder Ankie van Tatenhove zat aan tafel en ging met de gasten in gesprek.

“In heel Nederland worden regelmatig langste eettafelbijeenkomsten georganiseerd om aandacht te vragen voor eenzaamheid; een onderschat probleem dat in alle lagen van de bevolking en in het hele land voorkomt. Uit cijfers blijkt dat acht procent van alle Nederlanders zich erg eenzaam voelt, maar in de praktijk zullen dat er veel meer zijn. In 2012 bleek in Lansingerland 32 procent van de bevolking van 19 jaar en ouder eenzaam. Hieruit zou je kunnen concluderen dat bijna iedereen hier wel iemand kent die eenzaam is. Iemand die geen of weinig sociale contacten heeft. Met zelden een goed gesprek, een aai over je hoofd of een schouder om op uit te huilen. Veelal in een situatie waarin je onvrijwillig verkeert. Niet altijd omdat je alleen bent, want ook met veel mensen om je heen kun je eenzaam zijn. Het lijkt er op dat eenzaamheid vaker voorkomt dan vroeger.”

Op het menu

Naast een goed gesprek en de gezellige bijeenkomst in de hal van het gemeentehuis stond er nog meer op het menu. Er werd een overheerlijke courgettesoep geserveerd, waarna de gasten konden genieten van belegde broodjes en wraps, koffie, thee of een sapje.

Kim van der Beek van Sensoor was blij dat ze zo veel gasten kon welkom heten. “Sensoor is al meer dan 50 jaar de grootste organisatie in Nederland die dag en nacht emotionele ondersteuning op afstand biedt. Via telefoon, chat of email worden jaarlijks duizenden anonieme gesprekken gevoerd door onze goed opgeleide vrijwilligers. Als je contact zoekt is dat met iemand die naar je luistert, met je meedenkt en je eventueel kan doorverwijzen naar andere instanties.”

Sensoor kan dag en nacht worden gebeld, tel. 0900 0767, en is tevens bereikbaar via www.sensoor.nl.

 

De leerlingen van Wolfert PRO bereidden met elkaar een heerlijke lunch.
De leerlingen van Wolfert PRO bereidden met elkaar een heerlijke lunch.