zaterdag 23 januari 2021 | week 03
Home » Nieuws » De Kieviten kijkt met de wind in de rug naar de toekomst
Een aantal leden van De Kieviten in actie tijdens een training langs De Rotte.

De Kieviten kijkt met de wind in de rug naar de toekomst

Sjaak van der Pluijm: “Voor iedereen hebben we een programma”

De Kieviten kijkt met de wind in de rug naar de toekomst

Lansingerland – Atletiek- en Wandelvereniging De Kieviten heeft ook te maken met het coronavirus. Het weerhoudt de van oorsprong Bleiswijkse vereniging er echter niet van nog steeds aan de weg te timmeren. De diverse onderdelen van het hardlopen en wandelen bieden de vierhonderdvijftig leden tal van mogelijkheden. Een eerder ontstane bestuurscrisis is beslecht en er kunnen weer plannen voor de toekomst worden gemaakt.

Rien Kuyvenhoven

Het huidige bestuur, bestaande uit Sjaak van der Pluijm (voorzitter), Ruud de Prez, Jan Koedoot, Ria van Rijn en Jan van Donkelaar, heeft het eerste besluit al genomen: de aanschaf van een elektronisch tijdregistratiesysteem. Daarmee worden de Kieviten-wedstrijden verder geprofessionaliseerd. De pas een half jaar geleden gekozen voorzitter Sjaak van der Pluijm geniet optimaal van het huidige verenigingsleven al blijven er natuurlijk wensen. “Dit systeem maakt het ook mogelijk dat deelnemers één voor één starten, zodat wedstrijden in coronatijd met inachtneming van de anderhalvemetermaatregel kunnen plaatsvinden. De trainingen kunnen we nu in deze tijd niet optimaal uitvoeren, het blijft werken met groepjes”, aldus de voorzitter.
De reguliere hardloop- en wandeltrainingen en Run Fit kunnen dus doorgaan zij het met de restrictie dat er rekening wordt gehouden met de anderhalvemetermaatregel. De vereniging heeft diverse groepen, voor jong en oud, die op verschillende dagen en tijden en op verschillende niveaus trainen.

Geschiedenis

De Kieviten is opgericht op 17 april 1973 te Bleiswijk. De vereniging is ontstaan uit een op trimmen gerichte afsplitsing van omnivereniging Weidevogels uit Bleiswijk. Later zijn daar de afdelingen jeugdatletiek en wandelen aan toegevoegd. Het bestuur is blij met het vertrouwen dat de aanwezige leden hebben uitgesproken en wil zich inzetten voor een gezellige en sportieve vereniging. Al moet het ook de voorzitter van het hart dat het in deze tijd niet meevalt om bestuursleden te krijgen. “Voor het mooie zouden twee of drie extra bestuursleden het wat makkelijker maken om taken te verdelen”, is de Berkelaar strijdlustig over het wel en wee van de vereniging. Hij hoopt dat de ideeën uit de sportnota, een atletiekbaan, ooit bewaarheid worden. “Het zou iets moois zijn en interessant voor de jeugd.”

Sjaak van der Pluijm trekt ook zelf nog wel eens de loopschoenen aan.

Inzet

De Kieviten richt zich op het beoefenen van wegatletiek, veldatletiek (voornamelijk jeugd), (zaal)training en wandelen. De vereniging heeft de laatste jaren een flinke groei doorgemaakt als gevolg van de toename van het inwonersaantal in de regio en de populariteit van de loopsport. Veel leden doen al veel voor de vereniging. Een vereniging kan tenslotte niet functioneren zonder de inzet van vrijwilligers. Een drietal personen heeft veel betekend voor de vereniging. Arie de Vos, Aart van Hoven en Jan Zuidema zijn de top vrijwilligers van De Kieviten. Om dit te onderstrepen en waardering hiervoor uit te spreken zijn zij benoemd tot lid van verdiensten van de vereniging.
Zowel beginnende als ervaren sporters kunnen bij De Kieviten terecht. Sjaak van der Pluijm wil nog wel een oproep doen voor meer jeugd bij: “We hebben ooit een keer een ledenstop gehad voor jeugd. Maar dat kwam hoofdzakelijk omdat het moeilijk was trainers te krijgen. Het gaat nu een stuk beter ook doordat we het allemaal meer kunnen spreiden. Met de corona is het niet makkelijk, omdat er geen hulpouders bij de training mogen zijn. Maar ook dit zullen we overwinnen”, aldus de voorzitter van een club met 450 leden.

Onderdelen

Hardlopen kan op verschillende niveaus worden beoefend: van beginnen met hardlopen tot trainen voor de marathon. De Kieviten biedt bijna dagelijks trainingen aan. Er wordt gestart in Bleiswijk en in Bergschenhoek. Er is voor iedere loper een passende training. Wil je gaan hardlopen? Bij iedere training is er een trainer aanwezig die met je nagaat wat bij jou het beste past.
Runfit is een trainingsvorm waarbij de nadruk ligt op het trainen van kracht en looptechniek. Het is geschikt voor iedereen die meer aandacht wil besteden aan houding en techniek en wil werken aan kracht en stabiliteit. De trainingen zijn gevarieerd en er worden geen lange stukken achter elkaar gelopen. In anderhalf uur wordt tussen de 5 en 6 kilometer afgelegd met tussendoor steeds oefeningen. Sjaak van der Pluijm: “Runfit is een goed begin voor sporters die willen gaan hardlopen. Een soort cursus van dertien weken waarna er echt aan het hardlopen kan worden begonnen”.
Naast hardlopen biedt De Kieviten ook Sportief wandelen. Sportief wandelen is een actieve vorm van wandelen en in zekere mate te vergelijken met hardlopen. Binnen het sportaanbod is sportief wandelen een aanwinst, omdat bijna iedereen deze trainingen kan volgen. Sportief wandelen kun je ook als opstap gebruiken als je wilt gaan hardlopen. Het is verder heel geschikt voor die sporters die wat ouder worden en toch in beweging willen blijven.
Wie vragen heeft over De Kieviten kan een mail sturen naar: info@dekieviten.nl.