vrijdag 4 december 2020 | week 49
Home » Algemeen » De grip óp en de glans ván je leven

De grip óp en de glans ván je leven

De grip óp en de glans ván je leven

Lansingerland – Als je ouder wordt, of als je intensief voor iemand zorgt verandert je situatie. Je kan behoefte krijgen aan nieuwe manieren om grip te houden op je leven en om je leven meer glans te geven.

Door Arie van Driel

Veel mensen missen gezelligheid om zich heen, de kennissenkring dunt wat uit of mensen raken minder actief. Een gevoel van eenzaamheid, of neerslachtige gevoelens kunnen op de loer liggen. Welzijn Lansingerland, DOEL Delfland en Humanitas slaan de handen ineen en bieden de cursus Grip & Glans. De cursus wordt gegeven in twee groepen: een voor 50-plussers en een voor mensen die intensief voor iemand zorgen (mantelzorgers).

Prettiger

Tijdens de cursus bespreken de deelnemers samen met gediplomeerde trainers een aantal concrete onderwerpen, waaronder positief zijn en blijven, het nemen van initiatief en het opbouwen van zelfvertrouwen, samen met anderen zijn en vriendschap, doelen stellen en bereiken, persoonlijke sterke punten ontdekken en uitbouwen en de positieve kanten van het alleen zijn, dan wel samenzijn, ervaren. De cursus biedt nieuwe mogelijkheden om je tijd prettiger in te vullen en leert je vaardigheden om zelf actief bij te dragen aan de glans van je eigen leven.
In 2017 werd door de gemeente het initiatief genomen de werkgroep Samen aan Zet in het leven te roepen. In deze werkgroep participeren diverse instanties die regelmatig te maken hebben met inwoners die kampen met gevoelens van eenzaamheid. Welzijn Lansingerland en Vereniging Humanitas Lansingerland zijn hierin ook actief.

Isolement

Annemieke Mulder, coördinator Eenzaamheid bij Humanitas Lansingerland: “Ouderen blijven tegenwoordig langer thuis wonen en dat is goed, maar je ziet ook dat er daardoor meer dan vroeger een beroep op mantelzorgers wordt gedaan. De huidige omstandigheden rondom Covid-19 dwingen ons tevens tot binnenblijven. Mensen kunnen hierdoor in een sociaal isolement geraken. Gevoelens van eenzaamheid steken meer dan ooit de kop op en deze kunnen behoorlijk ernstig oplopen met als gevolg dat de neerslachtige gevoelens tot een depressie leiden. De werkgroep Samen aan Zet maakt daartegen een vuist. Samen zijn we aan zet in de bestrijding van eenzaamheid.”
Annemiek Wensing, coördinator van Steunpunt Mantelzorg: “Mensen die langdurig of intensief voor iemand zorgen kunnen uit het oog verliezen wat voor hen zelf belangrijk is. ´Ik word geleefd´ hoor ik vaak. Als je het welzijn van de ander steeds voorop stelt, kan je eigen leven wat glans verliezen. Het is voor veel mantelzorgers niet makkelijk om te zeggen: ‘nu ben ik even aan de beurt’. Tijd voor jezelf vrijmaken en ook eens ‘nee’ durven zeggen zijn hierin belangrijke sleutels.

Stapjes

Maria Boersma (geestelijk verzorger werkzaam bij Welzijn Lansingerland): “Wij hanteren de Schijf van Glans. Mensen stellen zichzelf onder begeleiding een aantal vragen. Heb ik voldoende contacten, en hoe zijn die voor mij? Hoe comfortabel voel ik me in hoe ik woon en me verplaats? Doe ik mee aan ontspannende activiteiten? Door je eigen leven in beeld te brengen kan helder worden waar je veranderingen kunt aanbrengen en zo meer grip op je leven kunt krijgen of houden. Dat gaan de deelnemers dan ook in de praktijk van alle dag doen, in kleine stapjes. Met als doel: minder negatieve gedachten en minder gevoelens van somberheid, meer plezier, meer glans te gaan ervaren.
De cursus bestaat uit zes wekelijkse bijeenkomsten. De groep bestaat uit circa acht personen en wordt begeleid door twee ervaren trainers. De cursus biedt ruimte om ervaringen uit te wisselen en vaardigheden te oefenen. Bij de cursus ontvangen de deelnemers een werkmap.

Informatie

De cursus is bedoeld voor inwoners van Lansingerland en vindt plaats in Ontmoet!, Wilhelminastraat 1a in Bergschenhoek. De ruimte en inrichting zijn afgestemd op de regels van het RIVM.
De cursus voor 50-plussers: zes donderdagmiddagen van 13.00-15.00 uur. Data: 5, 12, 19, 26 november en 3, 10 december 2020.
En die voor mantelzorgers: zes maandagmiddagen van 14.00-15.30 uur. Data:
7, 14 dec 2020 en 4, 11, 18, 25 januari 2021
Aanmelden kan tot een week voor de start van de cursus bij Welzijn Lansingerland, tel. 010-522 5545 of mail naar: info@swsl.nl.