zaterdag 6 maart 2021 | week 09
Home » Algemeen » De beste karnemelk komt uit Berkel en Rodenrijs

De beste karnemelk komt uit Berkel en Rodenrijs

De beste karnemelk komt uit Berkel en Rodenrijs
Lisette samen met haar ouders voor het grote ‘Cum Laude’
bord dat een jaar in de voortuin langs de Noordeindseweg
zal prijken.

Berkel en Rodenrijs – Ze straalt en dat is ook niet verwonderlijk: Lisette van der Burg heeft het met haar 23 lentes gepresteerd om de beste karnemelk van heel Nederland te maken! Dat gebeurde in de kaasboerderij van der Burg aan de Noordeindseweg 244 in Berkel en Rodenrijs waar zij samen met haar ouders de zorg heeft over zowel de boerderij als de winkel vol versproducten.
Trees Borkus-Henskens

“We hebben meegedaan aan de Boerenkaas Cum Laude keuring en zijn met onze Boerenkarnemelk, met een 9.5, als winnaar uit de bus gekomen. Ik kan het me nog nauwelijks realiseren, maar het is echt waar: we maken van de melk van onze eigen koeien gewoon de lekkerste karnemelk van Nederland. Ook onze yoghurt gooide hele hoge ogen met een 9.0.” Alle boeren uit heel Nederland konden hun producten insturen om deel te nemen aan de jaarlijkse keuring.

Jonge boer
Als tweede van de vier dochters van de familie Van der Burg gaf Lisette enkele jaren geleden te kennen graag – in de voetsporen van haar ouders – verder te willen gaan als boer.
“We maken al vele jaren zelf kaas en verkochten daarnaast ook verse melk en karnemelk, maar die haalden we bij een andere boerderij. Begin vorig jaar besloot ik zelf een cursus te volgen en na een jaar van voorbereidingen treffen en alles goed overwegen ging ik in december zelf van start met het maken van zowel karnemelk als yoghurt. Ik begon eigenlijk wel met kennis, maar ook op intuïtie te werken. De flessen kregen allemaal een eigen etiket: boerendochter karnemelk, boerendochter melk, boerendochter yoghurt, boerendochter vanilleyoghurt en boter. De klanten reageerden er erg enthousiast op. Mijn ouders stelden voor de yoghurt en karnemelk ter keuring in te sturen, maar zelf twijfelde ik en dacht dat het misschien beter was nog een jaartje te wachten. We hebben het toch gedaan; met dit verrassende resultaat!” Door de smaakdeskundigen in de jury werd de boerendochter karnemelk omschreven als een volle romige karnemelk, met mineralen en een prachtige, friszure smaak, die zelfs iets naar yoghurt neigt. ‘Een boerenkarnemelk waar je voor om wilt rijden.’

Verdeeld
Terwijl haar vader de koeien melkt en verzorgd en haar moeder de handen vol heeft aan het maken van verse boerinnenkaas heeft Lisette inmiddels een eigen werkruimte waar ze drie ochtenden per week haar eigen boerendochterproducten maakt. “We willen graag het oude ambacht en de eerlijke smaak ervan doorgeven, want we hebben toch wel zorg om dat dit verloren gaat voor de volgende generatie. Wat men in de supermarkt koopt is geen echte karnemelk meer, maar aangezuurde melk die in de fabriek wordt gemaakt en daarom ben ik er trots op de echte karnemelk te presenteren; zoals hij ook in vroeger tijden werd gemaakt. In de ‘boerenwereld’ ben ik de jongste die eigen producten maakt. Ik ben ontzettend trots op de prijs en voor mij wacht nu de uitdaging die smaak in alle seizoenen zo goed te houden en de titel volgend jaar uiteraard weer te gaan verdedigen.
Het keurmerk is een initiatief van de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders en voor het gebruik gelden strenge regels, uiteraard ook voor kwaliteit en hygiëne.
“Liefde voor het vak is een kernbegrip voor dit boerengezin. Pas in januari 2012 werd gestart met de bereiding van Echte Boerderijzuivel, als aanvulling op de Boerenkaas die hier al langer met veel passie en vakmanschap bereid wordt,” aldus de jury. De winkel is elke vrijdagmiddag en zaterdag geopend.
Voor meer informatie: www.boerderijzuivel.nl .