woensdag 30 september 2020 | week 40
Home » Advertorial » De apotheek blijft veilig te bereiken
Apothekers Marjolein Chung en Esther Haverkamp bij de retourbox.

De apotheek blijft veilig te bereiken

De apotheek blijft veilig te bereiken

Nu Apotheek Klapwijk – na acht weken gesloten te zijn – weer geopend is kunnen Apotheek Adelheid en Apotheek Meerpolder weer elk hun eigen cliënten ontvangen. Dat gebeurt op de begane grond in het Gezondheidscentrum Berkel en Rodenrijs (GBR) uiteraard nog steeds op een veilige wijze en volgens de richtlijnen van het RIVM om het coronavirus buiten de deur te houden.

Het team van Apotheek Meerpolder heeft de apotheek helemaal ‘coronaproof’ ingericht om iedereen op een gepaste wijze te woord te kunnen staan. “We hebben voor elke balie schermen laten maken. In de praktijk bleek dat dit wel even wennen was. Bezoekers stonden er ineens met hun neus tegenaan of legden al hun meegebrachte spullen op de balie om die vervolgens onder het scherm door te schuiven naar de andere kant. Maar we merken dat de bezoekers, maar ook de medewerkers gaandeweg wennen aan deze nieuwe situatie, met een looproute door het pand en een maximaal aantal bezoekers dat naar binnen kan. De mensen komen nu ook meer gespreid naar de apotheek. Het thuis werken is daarvan waarschijnlijk een van de redenen; je kunt dan de hele dag komen, op het moment dat het jou het beste uitkomt. We zijn in elk geval heel blij dat alledrie de Service Apotheken hier in Berkel en Rodenrijs weer open zijn en dat we weer goed kunnen werken. Er wordt nog wel meer thuisbezorgd dan voorheen, maar als dat gewenst is doen we dat graag. We bezorgen zoveel mogelijk door de brievenbus en als dit niet mogelijk is, houden onze bezorgers gepaste afstand..”

Oude medicijnen

In de hal voor je de apotheek binnen loopt staat een grote retourbox voor medicijnen die over de datum zijn of niet meer worden gebruikt. “Het zou fijn zijn als iedereen daaraan meewerkt, zodat medicijnen niet meer tussen het afval terechtkomen of erger nog; in het riool,” aldus apothekers Marjolein Chung en Esther Haverkamp. Dat inleveren kan op verschillende manieren. “In verband met de privacy kunnen de etiketten van de doosjes afgehaald worden. Omdat de doordrukstrips gerecycled kunnen worden, is het fijn als de tabletten uit de strips worden gehaald en apart worden ingeleverd in de retourbox. Deze ingeleverde medicatie wordt vernietigd. Hergebruiken is niet mogelijk, omdat niet bekend is hoe de medicijnen bewaard zijn. Gebruikte naalden kunnen aan de balie worden aangeleverd in een daarvoor bestemde naaldencontainer. Een lege container is gratis op te halen bij de apotheek.”

Zelfzorgartikelen

De apothekers vermoeden dat de schermen en de looproute voorlopig nog wel zullen blijven. “Het blijft uiteraard mogelijk zelfzorgartikelen uit de winkel te blijven kopen. Die kun je ook bestellen en via de bezorger aan huis laten afleveren. Ook mondmaskers zijn bij ons te koop.