dinsdag 19 januari 2021 | week 03
Home » Nieuws » Culturona brengt verrassende Lansingerlandse muziek thuis (2)
Damiën op de plek waar hij graag zit; achter de piano.

Culturona brengt verrassende Lansingerlandse muziek thuis (2)

Culturona brengt verrassende Lansingerlandse muziek thuis (2)

Lansingerland – Vanuit Heel Lansingerland Helpt en Cultuur aan het Lint is een schitterend initiatief gelanceerd dat door RTV Lansingerland in beeld wordt gebracht. Onder de toepasselijke naam Culturona, een programma over cultuur tijdens de coronacrisis. De eerste drie mini-concerten van topmusici uit Lansingerland zijn inmiddels opgenomen in de prachtige r.k. kerk aan de Noordeindseweg.

Trees Borkus-Henskens

Aflevering 2 is te zien in week 50; van 7 tot en met 13 december. Iedere avond om 19.00 uur op tv en op YouTube vanaf 19.00 uur op de eerste uitzenddag. Een uitzending in een serie van drie van elk een uur, met drie kwartier optreden van de muzikant(en), aangevuld met een interview. In deze tweede week staat pianist Damiën Heemskerk centraal.

Positieve energie

“Muziek maken geeft positieve energie,” verwoordt de 18-jarige Damiën terwijl hij zijn plek achter de piano inneemt. Hij is inmiddels aan het Conservatorium in Rotterdam van start gegaan met zijn bachelor piano, waar hij de kneepjes van het vak leert van hoofdvakdocent Bart van de Roer. “Ik ben een jaar of zes geleden met de piano begonnen en na iets minder dan een jaar gespeeld te hebben ontdekte ik mijn liefde voor Chopin en daarmee ook het klassieke repertoire. Sindsdien heb ik een grote ontwikkeling doorgemaakt en ook een aantal mooie concerten gegeven. Zoals het eerste pianoconcert van Chopin met orkest en de 30ste sonata van Beethoven in de Berkelse Onze Lieve Vrouw Geboorte kerk. Een maand geleden nog heb ik mijn eigen fantasie voor piano en orkest mogen spelen. Het is mijn droom om in de toekomst natuurlijk nog beter te worden en nog meer mooie concerten te geven, maar ook wil ik graag nog een compleet pianoconcert of een symfonie componeren.” Een leuke kunstvorm, noemt hij het maken van muziek ook. “Een kunstvorm die nergens aan gekoppeld is en die iedereen kan beleven.”

Het programma

Ludwig van Beethoven: Sonata no 6 opus 10 no. 2, vrolijk, sprankelend en zeer virtuoos.
Edvard Grieg: uit lyrische stukken boek 3, een prachtig melodisch stukje.
Frederic Chopin: Impromptu no. 2 melodisch werk, afgesloten met een virtuoze finale.
Maurice Ravel: Pavane pour une infante defunte, een van de mooiste melodieën die ooit voor de piano is geschreven.
Philipp Glass: mad rush, een afwisseling van glass en een intiem geluid met een allesomvattende, grote klank.