zondag 28 februari 2021 | week 08
Home » Algemeen » Coronatest Lansingerland: grote opkomst en zeer gemotiveerd
Bij binnenkomst moet je je eerst melden. Foto's: John Hofman.

Coronatest Lansingerland: grote opkomst en zeer gemotiveerd

Coronatest Lansingerland: grote opkomst en zeer gemotiveerd

Bergschenhoek – Het is vrijdagochtend 15 januari 2021. Een lange rij wachtenden staat bij sporthal de Ackers om zich te laten testen op corona. Aan de overzijde de tweede testlocatie: in een grote bus, zodat de doorstroom sneller gaat. We spreken eerst met de manager van de teststraat, Adnan Elkaka die alles in goede banen leidt. Hij is zeer tevreden over hoe het gaat: “De mensen hier nemen het allemaal serieus. Het gevoel van ‘we moeten het samen doen’ overheerst”.

John Hofman

In de sporthal zelf loopt het als een geoliede machine. Men houdt keurig afstand van elkaar en na aanmelding worden de mensen doorverwezen naar een van de medewerkers van de GGD die de test doet.
Adnan: “We werken op de juiste wijze en je merkt dat het ‘samen gevoel’ erg sterk is onder de mensen die zich vrijwillig laten testen. Door het vrijwillig komen, merk je dat het ‘moeten’ weg is. Men is, zoals gezegd, erg bereidwillig om aan dit grote onderzoek in Lansingerland mee te werken”.
Vanaf woensdag 13 januari zijn de medewerkers van de GGD al in touw. “We testen ongeveer 700 mensen per dag.” Adnan heeft sterk de indruk dat de opkomst blijvend groot zal zijn. We mogen even achter de schermen (letterlijk en figuurlijk) een kijkje nemen als er iemand wordt getest, uiteraard weer op de nodige afstand. Compleet in beschermende kleding neemt de medewerker de test af. Eigenlijk gaat het ‘gesmeerd’ want het neemt slechts enkele minuten in beslag. Belangrijk is, dat men zich ontspant als het wattenstaafje in de neus gaat. Via een andere deur verlaat men weer het pand.

Flinke opkomst: soms staat er een lange rij wachtenden.

Kleine kinderen

Maar hoe gaat het met de kleine kinderen? “Dat gaat ook prima. Soms wordt er even gehuild, maar als er dan een ‘diploma’ wordt overhandigd en/of een speelknuffel, dan is het leed snel vergeten. Omdat het, zoals was aangekondigd, het kauwen op een watje of iets dergelijks niet een voor 100% betrouwbare uitslag geeft, werd het wattenstaafje ook bij de meeste kinderen gehanteerd. Een moeder van een zojuist getest dochtertje: “Er was helemaal geen watje of iets waar ze op kon kauwen. Er werd gelijk een wattenstaafje in de neus gedaan. Prima, maar dan moeten ze ook niet zeggen dat de kids op iets mogen kauwen. Gelukkig ging het goed en was er slechts even een traantje.” Weer buiten gekomen zien we Misha Heijmans zijn fiets van het slot halen. Hij is ook getest. “Dit is zelfs al de derde keer. Bij de eerste twee keer had ik wat milde klachten, maar het bleek steeds negatief te zijn”, zegt hij. Hij vindt het eigenlijk normaal dat je mee doet aan deze gezamenlijke test in Lansingerland. “Ik zie het als een burgerplicht. We moeten alle risico’s uitsluiten.” Ook zijn vader komt naar buiten. “Ja, eerst wilde Misha niet mee omdat hij al eerder getest was, maar ik heb hem toch weten over te halen”, lacht vader.
Elders in deze krant leest u actuele informatie over het testen in Lansingerland.

Het was voor Micha al de derde keer dat hij getest werd.