donderdag 1 oktober 2020 | week 40
Home » Algemeen » Computercursusseizoen van SeniorWeb gaat weer van start

Computercursusseizoen van SeniorWeb gaat weer van start

Computercursusseizoen van SeniorWeb gaat weer van start

Lansingerland – Begin september starten de nieuwe SeniorWeb computer-, smartphone- en tabletcursussen weer. In de vestigingen van Bibliotheek Oostland in Lansingerland wordt in kleine groepen en in een rustig tempo lesgegeven. Op dinsdag 20 augustus kan iedereen tijdens de informatiedag al kennis maken met het ruime aanbod aan cursussen, workshops en informatie avonden die SeniorWeb Lansingerland in samenwerking met Bibliotheek Oostland vanaf begin september organiseert.

Trees Borkus-Henskens

De cursussen en workshops worden in kleine groepjes – van zes tot acht personen – en op verschillende locaties gegeven. Laptops zijn aanwezig; smartphone of tablet kan de cursist zelf meebrengen. In de Bibliotheek Oostland van zowel Berkel en Rodenrijs (Nieuwstraat) als Bergschenhoek (Ontmoet! Wilhelminastraat) en Bleiswijk (Nachtegaallaan ’t Web).

Breed aanbod aan cursussen

Met een uitgebreid en gevarieerd aanbod – zoals men inmiddels van het al jaren met succes draaiende SeniorWeb kan verwachten – kunnen senioren ook ditmaal weer een keuze maken uit een ruim aanbod. Zoals bijvoorbeeld Windows 10 cursussen voor pc of laptop, computerles voor beginners, overstappen naar Windows 10, basisbeheer Windows 10, werken in de cloud, maar ook het maken van etiketten, digitaal met de overheid en de cursus Klik & Tik voor het krijgen van meer vaardigheid. Daarnaast de Apple Mac, iPad en iPhone cursussen starten met iPad, foto’s maken, opslaan en bewerken, werken in de cloud en de cursus Mac voor beginners. Voor de gebruikers van Android biedt SeniorWeb de tablet basiscursus en het maken, opslaan en bewerken van foto’s op smartphone of tablet.

Workshops en informatieavonden

Naast de meerdaagse cursussen biedt SeniorWeb tevens de mogelijkheid een workshop of informatieavond te volgen. Zoals de workshop orde op uw pc, foto’s maken, opslaan en bewerken, maar ook de nieuwe aanwinsten als reizen met het Openbaar Vervoer, digitaal nalaten en genealogie. Daarnaast komen er drie gratis te bezoeken informatieavonden met als onderwerp genealogie-uw familiegeschiedenis, werken in de cloud en domotica (digitaal regelen van temperatuur, verlichting en beveiliging in huis).

WhatsApp en computercafé

Acht op de tien senioren met een smartphone delen hun leukste foto’s met familie en vrienden via WhatsApp, zo blijkt uit onderzoek van SeniorWeb. Op vakantie is (gratis) wifi tegenwoordig dus een ‘must’ geworden, ook voor ouderen. Om contact met het thuisfront te onderhouden, de route te plannen, nieuws en het weer te volgen en natuurlijk ook om foto’s te maken. En wat gebeurt er dan met al die kiekjes? Die worden gedeeld met familie, vrienden en bekenden. Hiervoor is WhatsApp duidelijk het populairst. Onder de senioren met een smartphone deelt maar liefst 82% zijn of haar foto’s via deze app. Ongeveer de helft deelt ze via e-mail. Sociale media zoals Facebook of Instagram worden hiervoor echter vrij weinig gebruikt (16%). Hulp nodig bij gebruik van wifi, de smartphone of WhatsApp? De vrijwilligers van SeniorWeb Lansingerland, zelf ook senioren, staan klaar om te helpen bij alle vragen over wifi, de smartphone, tablet of computer, WhatsApp en nog veel meer tijdens het inloopspreekuur of het computercafé. Het computercafé is er in de maanden september tot en met december elke tweede en vierde donderdag van de maand van 13.30 tot 15.30 uur in Bibliotheek Oostland te Berkel en Rodenrijs. Elke donderdag van 13.30 tot 15.00 uur is er een inloopspreekuur in De Leeuwerik te Bleiswijk. De toegang is gratis.

Vrijwilligers

SeniorWeb werkt met uitsluitend vrijwilligers die het leuk vinden hun brede kennis met anderen te delen. Zoals Wim van Reeuwijk, die zich na zijn pensionering als technicus bij TNO met grote interesse in IT oriënteerde op vrijwilligerswerk dat bij hem paste. “Ik raakte met Peter van de Watering aan de praat, coördinator van SeniorWeb Lansingerland. Een organisatie die me aansprak en goed georganiseerd functioneert. Inmiddels ben ik er al zeven jaar actief met technische ondersteuning en het begeleiden bij zowel de smartphone als de iPad en WhatsApp workshops. Bovendien ben ik een vaste kracht in het Berkelse computercafé. Ik ben een echte Appleman en soms een laatste ‘redmiddel’ als er problemen zijn.” Vijf jaar geleden nodigde de neef (al actief bij SeniorWeb) van Ben Klapwijk hem na zijn pensionering uit eens een kijkje te komen nemen. Niet veel later begeleidde hij groepen in Windows en vervolgens met Smartphone. Hij blijkt een kei in het maken van lesmateriaal. “Dat ontstaat door te luisteren naar je klanten. Je maakt een selectie van hetgeen je wilt behandelen en zet dat op papier. Je moet alles eenvoudig kunnen overbrengen in de stap-voor-stap methode en met herhaling.” Ben is altijd op zoek naar een uitdaging en is een groot Android kenner. Voor gebruikers van Garmin GPS wil hij een platform beginnen om kennis uit te wisselen en nieuwe toepassingen te ontdekken en uit te testen.
Als er iets nieuws uitkomt is er altijd eerst een interne training voor begeleiders voor er een cursus of workshop wordt opgezet.

Belangstellenden kunnen op dinsdag 20 augustus kennismaken met de computer-, smartphone-, en tabletcursussen die SeniorWeb Lansingerland vanaf begin september organiseert in samenwerking met Bibliotheek Oostland. Iedereen is van harte welkom op dinsdag 20 augustus bij de presentatie van het cursusprogramma op één van de volgende locaties: in Bleiswijk in ’t Web, Nachtegaallaan 4, aanvang 10.00 uur, in Bergschenhoek in Ontmoet!, Wilhelminastraat 1A, aanvang 14.00 uur en in Berkel en Rodenrijs in de vestiging van Bibliotheek Oostland, Nieuwstraat 25, aanvang 20.00 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Inschrijven

Vrijwilligers van SeniorWeb geven informatie over de mogelijkheden om de vaardigheden met computer, smartphone of tablet te vergroten. Ook interessant als men nog helemaal niet bekend is met computers of internet. Na de presentatie kan men zich meteen inschrijven voor een cursus of workshop. De belangstelling is groot en er is voor iedere cursus maar een beperkt aantal plaatsen. Het cursusaanbod, waaronder cursussen en workshops over iMac, Windows 10, Android Tablets, iPads en Smartphones, is ook te vinden op de website van Bibliotheek Oostland www.bibliotheekoostland.nl onder volwassenen/educatie en op de website van SeniorWeb www.seniorweb.nl. Vragen kunnen gesteld worden via email naar seniorweblansingerland@gmail.com.