donderdag 16 juli 2020 | week 29
Home » Algemeen » Commissaris en gedeputeerde maken kennis met Plantise
De plaquette wordt onthuld.

Commissaris en gedeputeerde maken kennis met Plantise

Commissaris en gedeputeerde maken kennis met Plantise

Bleiswijk – Commissaris van de Koning Jaap Smit en gedeputeerde Adri Bom-Lemstra brachten woensdagmiddag 29 januari samen met de grondleggers van Plantise aan de Irisweg in Bleiswijk een bezoek aan de de kassen aan de Irisweg om zich te laten verrassen door het werk dat daar dagelijks wordt verricht in de opkweek van jong plantmateriaal voor de tuinbouw.

Trees Borkus-Henskens

De commissaris en de gedeputeerde maakten die middag kennis met het onlangs gestarte Plantise. Een bedrijf dat ontstond vanuit drie familiebedrijven en zich in het bijzonder richt op doorgevoerde automatisering en duurzaamheid binnen het bedrijf. “Ook zijn wij trots op het werk dat onze medewerkers verrichten in een economische belangrijke sector binnen Zuid- Holland en Nederland,” aldus CEO van Plantise, Ilone Ammerlaan.

Grondleggers

Na de rondleiding verzamelden de gasten zich in de kantine waar een officiële handeling volgde. Van de drie bedrijven die samen Plantise vormden – Ammerlaan, Van der Lugt en Grootscholten – mocht een van de familieleden samen met commissaris Smit een plaquette onthullen met daarop de grondleggers van de drie familiebedrijven. Die eer kwam toe aan Ilone Ammerlaan, Bert van der Lugt en Hans Grootscholten. Na de onthulling volgde een korte terugblik naar de historie van de drie bedrijven.
Piet en Gerrit van der Lugt gingen in 1904 op 800 Rijnlandse roeden (ongeveer 11.352m²) gehuurde grond van start op de grond waar nu De Helmhoek (Oudeland) staat. De zaken gingen goed, waardoor de broers in 1914 de stap durfden te zetten naar de Hofweg waar uitbreiding werd gerealiseerd met vier hectare. Voor toenmalige begrippen een hele grote stap. In 1920 kwam er elektra, omdat toen begonnen werd met het kweken van planten voor anderen naast die van henzelf. Het bleef een familiebedrijf dat een eeuw heeft doorstaan en met nog steeds nakomelingen van Opa Willem die ooit de basis legde met zijn beide zonen Piet en Gerrit.
In 1953 gingen de ouders van Hans Grootscholten in Naaldwijk van start met een teeltbedrijf, waarbij de focus steeds meer kwam te liggen op de teelt van jonge planten. Vertegenwoordigers van Rijk Zwaan verkochten het zaadgoed van Grootscholten (Grow Group) in veel Europese landen, waardoor een nauwe samenwerking ontstond. Na jaren onder de vlag van Rijk Zwaan geopereerd te hebben ging de Grow Group vanaf 2007 weer als zelfstandig familiebedrijf verder met het zowel nationale als internationaal leveren van zaden wereldwijd. Het bedrijf ontwikkelde zich met name sterk internationaal en tevens in de biologische sector. Deze elementen bracht het bedrijf mee naar de Plantise fusie; als mooie aanvulling op de activiteiten van de beide fusiepartners die juist een hele sterke positie in Nederland op de reguliere glastuinbouwmarkt en met de export vanuit Nederland naar omliggende landen hebben. “Samen vormen we een der grootste, meest veelzijdige en internationale spelers van onze bedrijfstak waar we met elkaar heel trots op zijn!”
Leo Ammerlaan was zowel de grondlegger als de naamgever van de plantenkwekerij die in Berkel en Rodenrijs begon en verhuisde naar Bleiswijk. Bovendien de enige grondlegger van de drie bedrijven van Plantise die nog persoonlijk aanwezig was; zowel bij de officiële start op 1 oktober vorig jaar als bij de onthulling van de plaquette. De voorgenomen fusie werd al in 2017 aangekondigd, maar de drie fusiepartners namen de tijd om Plantise in één keer goed in de markt te kunnen zetten. De naam Plantise is een combinatie van ‘plants’ en ‘expertise’. Inmiddels werken dochter Ilone en zoon John al 35 jaar mee in het bedrijf waar ‘groei’ hen met de paplepel werd ingegeven. Want continue groei en verandering waren de basis van het verleden, maar ook van het heden en de toekomst. Met lef om te ondernemen en leren in en van de praktijk. Planten kweken stond en staat centraal bij Plantenkwekerij Ammerlaan: zeven dagen in de week, 24 uur per dag.

De plaquette met daarop v.l.n.r. Piet en Gerrit van der Lugt Leo Ammerlaan en Gerard Grootscholten.

Verkering

Jaap Smit sloot het officiële deel van de middag af met: “Een fusie is een moeilijk proces om door te maken, maar als ik nu naar Lansingerland kijk en naar deze fusie van bedrijven in het groen dan zie je waar zo’n ‘verkering’ toe kan leiden. Tot iets moois dat samen nieuwe energie geeft. Als ik vanuit het hart van het Oostland jaarlijks samen met gedeputeerde Adri Bom naar China reis sta ik daar steeds weer trots te vertellen over agri- en horticultuur. Vol passie over wat hier allemaal gebeurt. We hebben hier een voorsprong in innovatie die we continue weten op te bouwen en vast te houden; de uitdaging van deze tijd!” Waarna hij de bedrijven feliciteerde met de belangrijke stap van samengaan die werd gezet. Hij wenste hen het predikaat van 100 jaar toe; ofwel een lange en vruchtbare samenwerking.