maandag 28 september 2020 | week 40
Home » Algemeen » Chinees bezoek voor Poortwerk

Chinees bezoek voor Poortwerk

Chinees bezoek voor Poortwerk

Lansingerland – Woensdag 6 maart was een spannende ochtend voor de werknemers van Poortwerk. Er kwam een delegatie van zes Chinezen uit de provincie Gansu langs. Zij hebben een hoge posities bij de regionale overheid voor het beleid voor mensen met een beperking.

Wendy Kerver

Poortwerk is een werkplaats van Middin, hier werken ruim 50 medewerkers die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke of lichamelijke handicap. Zij doen hier werk dat aansluit bij hun mogelijkheden en interesses. Bijvoorbeeld productie- en inpakwerk voor lokale bedrijven, houtbewerking en papierrecycling.
Klaas Gutjahr is de manager van onder andere deze locatie in Berkel. Samen met collega Theo en Eric Bloemkolk van SOFT Tulip stond Klaas woensdagmorgen klaar voor de Chinese delegatie.

Een voorbeeld

Klaas: “We werden door Eric benaderd met de vraag of wij een presentatie wilden geven over onze manier van werken en de mensen onze werkplaats wilden laten zien. Dit doen wij graag. We zijn trots op onze medewerkers en de locatie.”
Eric: “SOFT tulip zet zich in voor een kwalitatieve verbetering van de zorg in landen die op dit terrein ondersteuning behoeven. Hierbij zet SOFT tulip de expertise in van zeven aangesloten Nederlandse zorginstellingen, waar in totaal ruim 25.000 mensen werken in de zorg voor mensen met een beperking, ouderen en mensen met psychiatrische en psychische problemen. Middin is een van deze zorginstellingen. Wij organiseren ook ervaringsreizen voor zorgexperts, ouders en beleidsmakers uit het buitenland naar Nederland. Daar is dit bezoek een onderdeel van.”

Met de hulp van een tolk werd meer verteld over de visie van Poortwerk en hoe de zorg voor mensen met een handicap geregeld is. Poortwerk wil een zo aantrekkelijk mogelijke werkplek zijn voor haar medewerkers. Dit was voor de aanwezige Chinezen een nieuwe invalshoek. Vooral de participatieladder waarin duidelijk werd gemaakt dat met behulp van passend en uitdagend werk mensen uit hun isolement komen en meedraaien in de maatschappij had heel erg hun aandacht.
Klaas: “Door de verschillende vragen en opmerkingen blijkt dat de invulling van het ‘gehandicapt zijn’ in ieder land anders wordt ingevuld. In Nederland zijn wij hierin voorlopers. Vroeger was iemand met een mentale of lichamelijke handicap afgeschreven voor de werkende maatschappij. Dit is nu wel anders. Een ontwikkeling waar we met elkaar heel trots op zijn.”

Tijdens de rondleiding werden er heel veel foto’s gemaakt en met veel aandacht gekeken naar de verschillende werkzaamheden. Na afloop kreeg Klaas nog een heel mooi aandenken aan deze ochtend. Een mooi bord en boek gemaakt door een kunstenaar met een handicap in China.