vrijdag 25 september 2020 | week 39
Home » Algemeen » Centrum veiliger door plaatsing AED’s
Frits Heel (l) en Robert van Atten van de winkeliersvereniging en Niels Schoonen van Rabobank Lansingerland met het AED apparaat. Foto: Marianne Karsemeijer.

Centrum veiliger door plaatsing AED’s

Centrum veiliger door plaatsing AED’s

Berkel en Rodenrijs – Woensdag 9 september overhandigde Niels Schoonen, accountmanager bij de Rabobank in onder andere Lansingerland, een AED apparaat aan de winkeliersvereniging van Berkel en Rodenrijs. Namens deze vereniging waren Frits Heel en Robert van Atten aanwezig.

Marianne Karsemeijer

Frits Heel, secretaris en penningmeester van de winkeliersvereniging benadrukt het belang van de aanwezigheid van AED’s in kerngemeentes en dorpen. Het betreffende AED apparaat hing aan het voormalige Rabobankkantoor in het centrum. De winkeliersvereniging was al bezig met het plaatsen van AED’s in het centrum. Vrij recent is er in de Centrumpassage een apparaat opgehangen. Dit apparaat kregen zij van de gemeente. Frits en Robert waren al een aantal maanden bezig met een tweede apparaat en zijn dan ook heel blij met het aanbod van de Rabobank om het apparaat in beheer te geven van de winkeliersvereniging. Het betreft overigens een nieuw exemplaar, alleen de behuizing van het apparaat wordt hergebruikt.

Kostbare tijd

Het is de bedoeling dat het apparaat op dezelfde plaats komt te hangen als waar het eerst hing. In het centrum hangen er dan twee buiten. Binnen hangen er AED’s bij Albert Heijn Westerwater, Verhage en Hoogvliet.
Belangrijk is dat ze allemaal aangemeld worden bij hartslag.nl. Vrijwilligers die aangesloten zijn bij hartslag.nl krijgen een oproep op hun smartphone als er iemand gereanimeerd moet worden, als de toestellen aangesloten zijn bij hartslag.nl kunnen ze direct zien waar de dichtstbijzijnde AED hangt. Dit kan kostbare tijd schelen.
Het gebruiken van de AED’s mag overigens ook door mensen gedaan worden die geen Reanimatie-, EHBO- of BHV-certificaat hebben. Het apparaat geeft namelijk zelf instructies. Maar een en ander werkt wel sneller en vertrouwder als mensen met een certificaat dit doen. Daarom heeft de winkeliersvereniging een oproep aan haar leden gedaan om aanwezige AED apparaten te melden en tevens door te geven wie er een BHV certificaat heeft. Want hoe beter dit in kaart gebracht kan worden des te efficiënter kan er geholpen worden.
Voor meer informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met de winkeliersvereniging, info@winkelcentrum-berkel.nl of www.winkelcentrum-berkel.nl.