zondag 28 februari 2021 | week 08
Home » Politiek » CDA wil burgerberaad voor draagvlaktoets klimaatplannen
CDA kandidaat Tweede-Kamerlid Henri Bontenbal.

CDA wil burgerberaad voor draagvlaktoets klimaatplannen

CDA wil burgerberaad voor draagvlaktoets klimaatplannen

Lansingerland – Als het aan CDA kandidaat Tweede-Kamerlid Henri Bontenbal ligt komt er een nationaal programma om gebouwen te verduurzamen en een burgerberaad om klimaatplannen te toetsen op draagvlak. Dat zei de nummer 17 van de lijst tijdens het CDA Lansingerland Webcaé vorige week.

Tijdens de online meeting die door tientallen mensen werd bezocht, ging Bontenbal in op de plannen die de partij heeft voor een realistischer klimaatbeleid. Hij hekelde politieke partijen die alleen maar dreigen met heffingen, boetes en gedwongen maatregelen waarvan burgers en bedrijven niets snappen. “Wij moeten niet dreigen met een stok en roepen dat de bedrijven maar weg moeten gaan, maar met ze om de tafel om te kijken hoe wij als overheid samen met de bedrijven stappen kunnen maken. Als middenpartij willen we verbinden. Natuurlijk willen we mooie natuur en openbare ruimte, maar er moet ook rekening worden gehouden met de economie en betaalbaarheid.”
Bontenbal ergert zich groen aan geel aan politici die maar wat roepen over duurzaamheid zonder enige kennis van zaken. “Politici die zeggen dat we van het aardgas af moeten en moeten overstappen op warmtenetten, en tegelijkertijd roepen dat biomassa niet voor warmteopwekking gebruikt mag worden, dan vertel je geen eerlijk verhaal. De meeste warmtenetten zullen immers voorlopig vooral met biomassa duurzame warmte produceren. Waarom vertellen politici dat niet?”

Stappen in duurzaamheid

Volgens Bontenbal is er maar een klein groepje Nederlanders die de klimaatverandering rabiaat ontkennen. “We moeten voor dat draagvlak blijven zorgen. Ik wil daarom een burgerberaad opzetten waarbij klimaatbeleid kan worden getoetst. We moeten werken aan een rationeel en effectief klimaatbeleid.” Dat vooral linkse partijen het klimaatprobleem de laatste jaren op de agenda hebben gezet, vindt Bontenbal prima. “Maar Ruud Lubbers was toch echt de eerste die milieubeleid op de politieke agenda heeft gezet.”
Een andere spreker tijdens het Webcafé was CDA-wethouder Jan-Willem van den Beukel (Financiën en Duurzaamheid). Hij onderschreef de plannen voor een realistisch klimaatbeleid van Bontenbal en vertelde dat Lansingerland drukdoende is met het maken van stappen in duurzaamheid. “We hebben een besparingsbox ter waarde van € 75,- die inwoners kunnen aanvragen of een energiecoach die helpt om te besparen.” Hij ziet vooral potentie in zonnepanelen. “Die worden steeds goedkoper en zorgen voor een directe besparing op de energierekening. Binnenkort opent er zelfs een winkel in Berkel en Rodenrijs waar zonnepanelen worden verkocht naast de energiewinkel van Nieuwe Lansinger Stroom. Dat kan mensen helpen om goede informatie te krijgen wat de mogelijkheden zijn.”

Op 26 maart staat het volgende CDA Webcafé op de agenda. Meer informatie daarover is te vinden op Lansingerland.cda.nl.