maandag 28 september 2020 | week 40
Home » Sport » BVCB ontvangt KNVB-ARAG Fair Play Certificering uit handen van Kevin Blom
Niels van Kampen tekent het certificaat namens BVCB met in het bijzijn Kevin Blom (R) en Walter Hunsche namens de KNVB. Foto’s Kees Ruigrok

BVCB ontvangt KNVB-ARAG Fair Play Certificering uit handen van Kevin Blom

Bergschenhoek – BVCB is door de KNVB beloond met een ARAG Fair Play certificering. Deze beloning komt toe aan voetbalclubs die het op scheidsrechters gebied ‘goed voor elkaar’ hebben. De Fair Play certificering staat symbool voor een professioneel arbitragebeleid binnen de vereniging, bestaande uit kwaliteit en zichtbaarheid van scheidsrechters en verbeteren van sportiviteit, respect en spelregelkennis van spelers. De grote animator bij BVCB wat het scheidsrechters beleid betreft is Niels van Kampen die gezeten tussen

KNVB – bestuurslid Walter Hunsche en betaald voetbalscheidsrechter Kevin Blom de certificering mocht ondertekenen.

 

Rien Kuyvenhoven

 

Zaterdag werd het certificaat uitgereikt aan BVCB tijdens de negende editie van het BVCB C/D toernooi bij de Hoekse club. De internationaal topscheidsrechter Kevin Blom was aanwezig om het ARAG scheidsrechterspakket uit te reiken.

 

De KNVB is samen met rechtsbijstand verzekeraar en juridisch dienstverlener ARAG een actie gestart voor een professioneel scheidsrechters beleid bij amateurvoetbalverenigingen.

Amateurclubs worden uitgedaagd om actief aan de slag te gaan met het arbitragebeleid binnen de vereniging, bestaande uit kwaliteit en zichtbaarheid van scheidsrechters en spelregelkennis.

Clubs die voldoen aan de eisen ontvangen een Fair Play-certificering, een kwaliteitskeurmerk dat staat voor een professioneel arbitragebeleid, en een scheidsrechterspakket. Daarnaast gaan de gecertificeerde clubs, als steunpunt, amateurverenigingen in de buurt ondersteunen bij het opzetten van een scheidsrechters beleid. Vertegenwoordigers van de KNVB en BVCB hielden een presentatie. Voor BVCB nam Niels van Kampen dat voor zijn rekening en hij vertelde de aanwezigen over de doelstellingen van dit beleid. Van Kampen: “Doel één is vrijwilligers te krijgen voor het fluiten van wedstrijden, daarnaast willen we begeleiders voor deze scheidsrechters en waar we tevens voor werken is de communicatie met de scheidsrechter. Doel is om het imago van clubscheidsrechters op te vijzelen”. De clubman van BVCB zei tevens dat het streven van de club is om vijfennegentig tot honderd procent van de wedstrijden bezet te krijgen met gediplomeerde arbiters. Verdere plannen na deze certificering zijn na bovengenoemde punten ook het behoud van het scheidsrechterskorps en ze ook te faciliteren. En dat onder de noemer sportiviteit en respect.

 

Opleiding

Niels van Kampen: “ Onder begeleiding verstaan we ook opleiding van jonge scheidsrechters door bijvoorbeeld een pupillencursus voor deze jonge scheidsrechters. We beginnen hier bij de club al met C-spelertjes waarvoor we tevens proberen presentatieavonden te houden in ons eigen clubhuis waar we spelregels doornemen en situaties bespreken die zich hebben voorgedaan”. Door de vereniging zelf is een meerjarenbegroting opgesteld voor de scheidsrechters.

Na ondertekening van het certificaat door de KNVB en Niels van Kampen namens BVCB, werden op het hoofdveld het scheidsrechterspakket uitgereikt door Kevin Blom. De pakketten die Kevin Blom kwam uitreiken bestond onder andere uit een Fair Play Zone bord, een scheidsrechterssporttas, scheidsrechtersshirts en scheidsrechterstasjes met inhoud. Voor deze bijeenkomst vonden er een aantal activiteiten plaatsvinden, waarbij ook de regionale voetbalclubs waren uitgenodigd. Hierbij waren ook zoveel mogelijk clubscheidsrechters aanwezig, want tenslotte gaat het om deze groep vrijwilligers waar een club als BVCB zeer trots op mag zijn.

Ook toparbiter Kevin Blom gaf nog een toelichting op het hele gebeuren waar de Hoekse vereniging best trots op kan zijn. Blom over BVCB: “Het ziet er hier gelikt uit wat de scheidsrechters betreft en zeker professioneel. Verder hopen we op een soort kruisbestuiving waardoor andere regioclubs ook worden aangestoken om zich op dit front te melden. Ik kan je nu al zeggen dat er eind dit jaar weer een week van de scheidsrechter komt”.

 

Blijven verbeteren

Na het fotomoment ging het hele gezelschap naar buiten waar de scheidsrechters van BVCB mochten poseren in een door de KNVB uitgedeeld tenue voor de spelleiders. Niels van Kampen: “We willen alles doen om onze clubscheidsrechters van handige tips te voorzien. Wij zijn ook altijd beschikbaar om vragen te beantwoorden.”

Het Fair Play certificaat is zeker geen eindpunt weet men bij de voetbalclub BVCB. Deze status geeft BVCB een verantwoordelijkheid om de clubarbitrage en de spelregelkennis te blijven verbeteren. BVCB zal, samenwerking met de KNVB, waar nodig een rol spelen bij het ondersteunen van regioclubs bij het ontwikkelen van een professioneel arbitragebeleid, om de clubarbitrage naar een hoger niveau te tillen.

 

Wilt u uw voetbalvereniging inschrijven voor de FairPlay Certificering, stuur dan een e-mail met onderbouwing naar av-scheidsrechterszaken@knvb.nl en misschien krijgt uw vereniging bezoek van een betaalt voetbal scheidsrechter om de certificering te overhandigen!