vrijdag 5 juni 2020 | week 23
Home » Lezersschrijven » Buslijn 173

Buslijn 173

Via de media en op de haltes zelf werd medegedeeld door de RET dat de haltes in het dorp (noordzijde) en die op de J. v.d. Heydenstraat per 15 december kwamen te vervallen. Daarvoor komen nieuwe haltes bij de Heulslootweg en op de Edisonlaan. Op deze laan stonden al twee haltes richting Zoetermeer en nu zijn er twee bij richtig Berkel/Metro. Dat er een melding zou komen in De Heraut, daar kon je op wachten. Bleiswijk zal altijd een dorp blijven met zeer smalle en gevaarlijke wegen en daar reed ook nog eens een bus over, langs een uitgang van een tegelhandel, een school en kerk. Om maar niet te spreken over de fietsers, veelal met een ouder persoon in het zadel, wel of niet gevaarlijk slingerend. Dat nu anderen meer meters moeten lopen is waar, maar voorheen waren het andere anderen uit de wijken bij de Rotte die deze meters moesten maken, het is niet anders.
Dat zelfs een buschauffeur het niet snapt, dat is onbegrijpelijk, hij of zij dient zijn werk te doen en dat is ook de route rijden die na onderzoek de beste is. Want weet u dat de meeste bussen op alle dagen van de week en op alle tijden van de dag, meestal leeg richting Berkel of Zoetermeer rijden, dat is bemerkt en vooral bij de RET want de OV-kaart wordt ook voor reizigersinformatie gebruikt. Zij hebben precies in kaart gebracht hoeveel personen op welke tijd de bus in- en uitgaan op de verdwenen haltes. Een tweede meting is gedaan ook om te kijken hoeveel ouderen boven de 65 met deze bus rijden, dit om na te gaan of ouderen met een kleine beurs, gratis of tegen reductieprijs kunnen reizen in dit RET gebied. Wat blijkt? 90 procent van de ouderen van Bleiswijk heeft het geheel niet arm en 80 procent heeft een auto, dus?
En Zoetermeer, Rotterdam, Den Haag en verder zijn allemaal te bereiken met de bus en dan verder met metro etc, zelfs nog sneller en beter dan zeg maar 10 jaar terug. Kijk op de RET app en vertrek op tijd van huis en je haalt de bus. En echt, we hoeven niet uit de auto en dat zal ook nooit gebeuren. Het OV is ook een manier van jezelf vervoeren, alleen niet als je van A naar B moet met een omweg, want dan is de auto altijd sneller.
Nog even twee korte berichten: op 18 december zit bij de halte op de J. v.d. Heydenstraat iemand op de bus te wachten, heeft niet op de paal gekeken waarschijnlijk, maar zit wel op haar mobiel te lezen. Na 25 minuten komt een dame aan de overzijde voorbij, zegt wat en ja hoor, nu pas op de hoogte van de halte Edisonlaan en twee bussen gemist.
Op 19 december krijgt een nieuwe hybride bus pech op de Edisonlaan, wordt opgehaald door een takelwagen en dat heeft bij elkaar vier uur geduurd, dan denk ik aan de jaren 70 waarin de letters RET werden gezien als Rot En Traag, mag hopen dat het niet vaak zal voorkomen. En voor de RET reizigers in Bleiswijk fijne kerstdagen en een goed 2020 met fijne en gezellige busreizen.

Peter Munten
Bleiswijk

Geef een reactie